Annons

Stockholmsbörsen slår rekord efter vaccinnyhet

Stockholmsbörsen rusade likt övriga börser – och stängde på rekordnivå. Aktiemarknaderna jublade efter nyheten om läkemedelsjätten Pfizers positiva resultat från en vaccinstudie mot corona.
Börs • Publicerad 9 november 2020
Stockholmsbörsen slår nytt rekord. Arkivbild.Foto: Johan Hallnäs/TT

Det breda OMXS-indexet stängde på 2,6 procent, efter att tidigare under dagen snuddat på 4 procent.

Därmed ligger Stockholmsbörsen på den högsta nivån någonsin, och raderar ut det gamla historiska rekordet från den 12 oktober i år.

Annons

Flertalet tungviktare steg kraftigt. Klädkedjan H&M slutade i topp bland storbolagen med en uppgång på nästan 9,9 procent.

SAS-aktien steg med 24,4 procent. På morgonen meddelade den norska regeringen att det inte blir något ytterligare riktat krisstöd till konkurrenten Norwegian, som snart har slut på pengar.

Europabörser rusade

Vissa av de större Europabörserna lyfter ännu mer. DAX-index i Frankfurt stängde på 4,9 procent och CAC 40-index i Paris stängde på 7,6 procent. FTSE100-index i London steg 4,7 procent.

Ett vaccin som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier, meddelar företagen.

"Vi är ett viktigt steg närmare att förse människor världen över med ett välbehövligt genombrott i hjälpen att få ett slut på den här globala hälsokrisen" skriver Pfizer-chefen Albert Bourla i ett pressmeddelande.

"Supernyheter"

Utgången i det amerikanska presidentvalet där demokraten Joe Biden valts till ny president, men troligtvis utan majoritet i senaten, ses som en optimal situation ur ett aktiemarknadsperspektiv. Enligt Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank, är det vad som just nu ligger till grund för börsoptimismen. Vaccinnyheten kommer som grädde på moset.

– När man lyfter blicken från presidentvalet och funderar över vad som skulle kunna stoppa den ekonomiska återhämtningen, då är det en fortsatt smittspridning – och så kommer det här, om ett vaccin. Det är ju supernyheter i det här läget, säger Mattias Isakson.

Att aktiemarknaden öppnade tydligt positivt under morgonen och fortsätter uppåt efter vaccinbeskedet är högst och helt rimligt, enligt Mattias Isakson.

– Vi har tidigare lyft fram att den dagen det kommer ett vaccin kommer aktiemarknaden att reagera positivt även om alla förväntar sig att det ska komma. Den dagen det verkligen kommer så ändras kartan, då finns det något som faktiskt kan sätta stopp för det här, säger han.

Starkaste kronan på länge

Samtidigt lyfter oljepriset kraftigt, plus sju procent, och guldet faller eftersom världens investerare ser tydliga ljus i coronatunneln och därmed intar en mer riskfylld placeringsstrategi i hopp om att ekonomin ska vända upp.

Annons

På hemmaplan stärks kronan till den starkaste nivån gentemot dollarn på 28 månader och kostar nu 8:58, skriver Reuters.

– Allt får en tydlig skjuts av det. Corona har ända sedan det kom varit ett stort frågetecken och på slutet har väldigt mycket gått åt fel håll. Nu är vi i läget att återhämtningen nog kommer att kunna fortsätta och då sprids optimismen på alla marknader på grund av att man blir mindre orolig för konjunkturen, säger Mattias Isakson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons