Annons

Region Stockholm coronavarnar: Ingen går säker

Spridningen av coronaviruset ökar i Stockholmsregionen. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson lyfter ett varningens finger till dem som inte följer rekommendationerna.
Coronaviruset • Publicerad 2 november 2020
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, beskriver utvecklingen som att invånarna i regionen har "tappat greppet" om att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen.

– Vi vill signalera att det är allvar igen. Vi måste tillbaka till det vi klarade under våren, det vill säga att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer på ett sätt så att smittan klingar av, säger han.

Annons

Bakgrunden är den ökade smittspridningen av coronaviruset som tog fart igen i slutet av september efter en nedgång under sommaren och tidig höst, enligt Folkhälsomyndighetens statistik för antalet bekräftade fall per vecka.

En vidrig sjukdom

Eriksson säger att "det finns egentligen bara en förklaring" till ökningen.

– Vi har börjat träffas mer och träffas på mindre ytor, och framför allt vet man att det är i hemmet och på arbetsplatsen som det sprids, säger han och fortsätter:

– Det betyder till exempel att vi inte ska gå på fester med vännerna, att vi inte ska gå in i trånga miljöer, att vi ska jobba på distans om vi har möjlighet till det, och att vi inte ska gå till arbetet eller åka med kommunikationer om vi är förkylda och har symtom.

TT: Vad vill du säga till dem som inte lyssnar till uppmaningen?

– Det är en vidrig sjukdom, ingen går säker. Oavsett ålder kan man bli mycket sjuk, behöva intensivvård och i värsta fall avlida. Den är svår och oberäknelig. Vi vill inte att någon ska smittas, säger Eriksson.

"Det är komplext"

I söndags pausade Region Stockholm möjligheten att beställa hem coronatester i fyra dagar, efter en kraftig ökning av beställningarna som lett till köbildning. Björn Eriksson tycker att det är "svårt att säga" om regionen borde ha varit bättre förberedd på ökningen som kom.

– Man har försökt att bygga ut kapaciteten hela tiden. Det är en jättestor apparat med mycket logistik, att skicka hem hemtester, att ha skyddsutrustning, att distribuera det till rätt laboratorium och testa. Det är många moment som ska fungera. Jag har respekt för att det är komplext.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons