Annons

Stjärnan kräver att ryska idrottsledare avgår

Ryska idrottsledare och tränare som inte jobbar tillräckligt hårt mot dopningen bör avgå.
Uppmaningen kommer från den ryska friidrottsstjärnan Marija Lasitskene, världsmästare i höjdhopp.
Friidrott • Publicerad 10 juni 2019
Marija Lasitskene vill se en upprensning bland idrottsledarna i Ryssland. Arkivbild
Marija Lasitskene vill se en upprensning bland idrottsledarna i Ryssland. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Lasitskene har de ryska idrottarna tröttnat på att utlovade reformer i landets antidopningsarbete aldrig blir verklighet.

"Alla de här människorna tror att idrottarna inte ser eller förstår någonting, och att deras (idrottarnas) uppgift bara är att hoppa och vara tysta. Jag hoppas att alla som är inblandade i den här pinsamma historien utan slut förstår att de bör sluta. Jag syftar inte bara på ledningen utan på alla tränare som är övertygade om att det inte går att vinna utan att vara dopad", skriver Marija Lasitskene på Instagram.

Annons

Hon tillägger att den nya generationen ryska idrottare "borde få växa upp under en annan filosofi".

Inlägget fick snabbt många kommenterar, bland annat från Darija Klishina, EM-guldmedaljör i längdhopp, som skrev "right on point" ("helt rätt").

Lasitskenes utspel kommer dagen efter att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) förlängt avstängningen mot rysk friidrott, en konsekvens av den misstänkta massdopningen i landet.

Nästa gång avstängningen, som i snart fyra år stoppat ryska friidrottare från att tävla under egen flagg, kan hävas är på IAAF:s kongress i Doha i september – bara några innan VM inleds.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons