Annons

Stiftelse nära SD fick miljoner i anonyma bidrag

En insamlingsstiftelse med nära kopplingar till Sverigedemokraterna har fått över fem miljoner kronor i anonyma bidrag. Enligt experter strider upplägget mot lagen, rapporterar men SD håller inte med.
Politik • Publicerad 5 oktober 2022
Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ledamot i partistyrelsen, är ordförande för stiftelsen. Arkivbild.
Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ledamot i partistyrelsen, är ordförande för stiftelsen. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Enligt stiftelsens stadgar är uppgiften att samla in pengar och i ett upprop uppges verksamheten vara beroende av "privata och anonyma bidrag". Men enligt lagen behöver bidrag redovisas om ett parti har bestämmande inflytande över en stiftelse, vilket SD har enligt experter som Kalla fakta talat med.

Enligt Kalla faktas kartläggning har SD ett sådant inflytande genom styrelsen, som består av tre personer. Ordförande Mattias Karlsson är riksdagsledamot för SD och ledamot i partistyrelsen och en annan person i styrelsen är anställd av SD.

Annons

– Eftersom Sverigedemokraterna är hans arbetsgivare så har han sin lojalitet mot Sverigedemokraterna. Och de två personerna tillsammans bildar alltså stiftelsens styrelses majoritet, säger Claes Sandgren, professor emeritus i statsvetenskap och tidigare ordförande för Institutet mot mutor.

Ingen av de två har fått ersättning från stiftelsen utan det är i uppdragen för partiet de får lön.

Också Marie Demker, professor i statsvetenskap, bedömer att upplägget strider mot lagstiftningen.

Men enligt Mattias Karlsson har experterna fel.

– Vi har tre jurister som har gjort en rättsutredning på det här som oberoende av varandra har kommit fram till samma slutsats. För det första omfattar lagen inte vår stiftelse för det är en insamlingsstiftelse. För det andra finns det inget bestämmande inflytande bara för att två personer råkar tillhöra ett visst parti, säger han till Kalla fakta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons