Annons

Löfven: Inte aktuellt med ytterligare åtgärder

Ett år efter det att pandemin var ett faktum bekymrar sig statsminister Stefan Löfven (S) över att för många inte följer rekommendationerna.
Coronaviruset • Publicerad 11 mars 2021
Statsminister Stefan Löfven riktar tack till svenskarna för insatser och uppoffringar under pandemin. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven riktar tack till svenskarna för insatser och uppoffringar under pandemin. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är i dag ett år sedan Världshälsoorganisationen WHO meddelade att covid-19 var att betrakta som en pandemi.

Med anledning av det riktar statsminister Stefan Löfven (S) i ett meddelande på Facebook ett tack till alla i Sverige för de insatser som gjorts under det gångna året.

Annons

"Tack för din insats under detta tuffa år – tack för alla uppoffringar och omställningar du och miljontals andra svenskar har gjort", skriver statsministern.

I en intervju med SVT säger han dock att det verkar som att för många inte följer de råd och rekommendationer som gäller och nämner att hålla avstånd som det grundläggande mest viktiga.

– Jag hoppas att största delen av svenska befolkningen följer de råd som gäller men det är för många som inte gör det, säger Stefan Löfven.

Men i nuläget är det inte aktuellt med fler åtgärder svarar han på frågan om vilka ytterligare verktyg regeringen har i byrålådan. Där hänvisar han till pandemilagen och att det finns möjlighet till lokala åtgärder för att exempelvis stänga parker och lekplatser vid behov.

– Nu är det inte aktuellt med ytterligare åtgärder. Vi följer det väldigt noga, men jag vill inte spekulera i när och vad, säger Löfven.

Han vill heller inte ge några datum för att öppna upp samhället från nuvarande restriktioner.

– Vi tittar på två scenarier, det ena om det blir värre och det andra är om det går åt rätt håll, säger Löfven.

Skolorna, påpekar Löfven, är det som ska prioriteras vi en öppning av samhället så att elever som nu har distansundervisning ska kunna återvända till klassrummet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons