Annons

Statsvetare: Löfven stämmer i bäcken

Det finns en rädsla hos Socialdemokraterna för att förlora valet igen på fastighetsskatten.
Politik • Publicerad 5 maj 2021
Statsvetaren Jonas Hinnfors tolkar det som att Stefan Löfven vill stämma i bäcken om fastighetsskatten. Arkivbild.
Statsvetaren Jonas Hinnfors tolkar det som att Stefan Löfven vill stämma i bäcken om fastighetsskatten. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

– Dessutom måste Löfven försöka hålla dörren öppen till fortsatt samarbete med C – och den dörren innehåller ingen fastighetsskatt, säger Hinnfors till TT.

Fastighetsskatten har oroat partiledningen under ganska lång tid, enligt statsvetaren.

Annons

– Det bygger på en uppfattning om att partiets hållning bidrog till valförlusten 2006. Samtidigt finns en frustration inom delar av partiet kring att S långsiktigt har tappat väljare, vilket dessa grupper menar baseras på en sedan länge starkt försvagad leverans av välfärdsreformer och ett borttappat fokus på rättvisa mellan sociala grupper, säger Hinnfors.

– I det perspektivet utgör fastighetsskatten potentiellt sprängkraft inom S. Samtidigt är det även för partiledningen troligen uppenbart att S behöver något slags större reformer och åtgärder som gör att väljare åter förknippar partiet med just rättvisa och välfärd.

Det är nödvändigt för S att inför valet 2022 erbjuda extra stora välfärdssatsningar, särskilt mot bakgrund av behovet att nystarta efter pandemin.

– I det perspektivet är det intressant att notera att Löfvens Facebookinlägg om fastighetsskatten räknar upp just en rad sådana områden; långsiktig finansiering av sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Satsningar på dessa områden i höstbudgeten blir i praktiken vallöften och med mycket stora sådana resursförstärkningar kan kanske partiledningen blidka grupperna till vänster i partiet, till exempel reformisterna, som vill se fastighetsskatten återinförd, säger Jonas Hinnfors.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons