Annons

Statsvetare: Genuin kris för L

Det var väntat att socialdemokraterna tappar stort i SCB:s senaste partisympatiundersökning, enligt två statsvetare.
För Liberalerna däremot ser det mörkare ut.
Politik • Publicerad 2 december 2020
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Socialdemokraternas stora tapp i SCB:s mätning var väntad.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Socialdemokraternas stora tapp i SCB:s mätning var väntad.Foto: Adam Ihse/TT

I Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning halkar Socialdemokraterna ner till 29,4 procent. Ett tapp på 4,3 procentenheter sedan den förra mätningen i maj.

Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, kallar det "ett stort tapp", men trots allt väntat.

Annons

– När det inträffar en kris så samlar man sig och stöder den sittande regeringen. Men det initiala stödet har ebbat ut nu, vilket var helt förväntat.

Ingen verklig kris än

Hon får medhåll av Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– När SCB gjorde sin förra mätning var det stort fokus på coronaåtgärderna och de övriga partierna slöt nästan fullständigt upp bakom regeringen vilket var gynnsamt för Socialdemokraterna som parti, säger han.

– Men sedan dess har borgfreden krackelerat och kritik börjat föras fram.

Samtidigt, poängterar han, är resultatet fortfarande i nivå med Socialdemokraternas valresultat. Så länge det fortsätter så är det ingen större fara.

– Den verkliga krissituationen inträder nog om Socialdemokraterna skulle fortsätta se den långsamma nedåtgående trend som vi har sett under flera decennier nu, säger han.

Båda statsvetarna lyfter fram Moderaterna som vinnaren i undersökningen. Partiet landar på 22,1 procent – en ökning med två procentenheter sedan majmätningen.

– Det tidigare tappet där är borta. Man har konsoliderat sig och tar ett kliv framåt, tar plats som det stora oppositionspartier som samlar en del av kritiken mot regeringens coronahantering, säger Jonas Hinnfors.

"Genuin krissituation"

För Liberalerna ser det betydligt mörkare ut. Partiet går minus 0,3 procentenheter sedan förra mätningen, en icke statistiskt säkerställd förändring, och landar på 3,0 procent. Klart under riksdagsspärren.

– De har parkerat sig där. Den senaste tidens inre diskussion om var de ska stå och vilka de ska stödja har blivit en öppen diskussion utåt och om inte de frågorna besvaras har jag svårt att de vad som skulle kunna lyfta dem, säger Marja Lemne och tillägger:

Annons

– Risken är att vi har ett parti mindre efter nästa val.

Jonas Hinnfors lyfter samma dilemma:

– Liberalerna är verkligen i en genuin krissituation. Man ligger på en väldigt låg nivå och gör man fel så är risken uppenbar att man inte klarar sig i valet 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons