Annons

Statsvetare: Bidens ökning kommer fortsätta

Demokraterna uppmanade väljare att poströsta, medan Republikanerna manade sina väljare att gå till vallokalerna i Pennsylvania.
Det är en anledning till att demokraten Joe Biden rycker fram när poströsterna räknas i delstaten som kan avgöra valet, säger statsvetaren Robert Speel.
USA • Publicerad 6 november 2020
Demokraten Joe Biden går om president Donald Trump i Pennsylvania när poströster räknas.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

‒ Den slutgiltiga rösträkningen är inte klar förrän kanske nästa vecka, men vi kan få ett tydligt resultat redan i dag (på fredagen), säger Speel som verkar på på Behrend College, Erie i nordvästra delen av delstaten Pennsylvania.

Han är inte förvånad över att stödet för Biden ökar när poströsterna räknas, och tror att ökningen kommer att fortsätta under dagen. Däremot är det osäkert när medier vågar säga att presidentvalet i delstaten är avgjort.

Ännu inte klart

Annons

Speel varnar samtidigt för att resultatet i delstaten Arizona inte är klart, då de flesta rösterna som nu räknas är sådana där väljaren först poströstat för att sedan gå till vallokalen och rösta, vilket ogiltigförklarar poströsten. Mediebolag som AP och Fox har beräknat att Arizonas 11 elektorsröster går till Biden.

Speel konstaterar samtidigt att många uppsatta Republikaner nu tystnat i sitt direkt stöd för Trump, då man tror att han förlorar valet; och att många av dem istället blickar mot maktfördelningen i kongressens senat och representanthus.

"Sorgligt att se"

Representanthuset ser ut att få fortsatt demokratisk majoritet, medan den mäktiga senaten kan få fortsatt osäkerhet om styre då de två senatsplatserna i delstaten Georgia kan gå till omval den 5 januari.

‒ Det var sorgligt att se Trumps senaste utspel (natten till fredagen). Han försöker förstöra förtroendet för demokratiska val, anser Speel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons