Annons

Skärpta råd för regioner och restauranger

Särskilda råd införs nu för ytterligare tre regioner i Sverige på grund av smittläget. Dessutom införs skärpta regler för sällskap på restaurang.
Coronaviruset • Publicerad 3 november 2020
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller pressträff på regeringskansliet, angående skärpta råd i fler regioner och för restauranger.
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller pressträff på regeringskansliet, angående skärpta råd i fler regioner och för restauranger.Foto: Jessica Gow/TT

De allmänna råden skärps för Halland, Örebro län och Jönköpings län.

– Det här innebär att sju av tio svenskar omfattas av skärpta råd, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff om pandemiläget i Sverige.

Annons

Råden kan se lite olika ut beroende på var man bor, säger Löfven.

– Det vi gör nu kommer få skillnad för vilken sorts julfirande vi ska ha, säger han.

Max åtta

Statsministern gav också besked om skärpta regler för restaurangbesök. Fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord på en restaurang, meddelade Stefan Löfven.

– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar, säger han.

– Vi vet hur farligt det här är. Vi har nästan 6 000 människor avlidna.

Socialminister Lena Hallengren (S), som också deltog på pressträffen, sade att regeringen är medveten om att reglerna och restriktionerna frestar på.

– Pandemin drar ut på tiden. Vi är tio miljoner svenskar som saknar det vanliga livet, men ska vi komma tillbaka dit måste vi ta nya tag, säger Hallengren.

Skarpt ansvar

En bärande del av den svenska strategin är att vidta rätt åtgärder på rätt plats. Det är det som sker nu med de regionala råden, säger hon.

– Behövs det nya nationella åtgärder och restriktioner kommer det att vidtas. Ett exempel på det är dagens nya restriktioner för barer och restauranger.

De lokala skärpningarna innebär att det är extra viktigt att hålla sig uppmärksam på vad som gäller där man bor.

Annons

– Varje svensk har ett skarpt ansvar att följa vilka råd man har att förhålla sig till, säger hon.

Allvarligt läge

Att läget är allvarligt understryker Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det här innebär att en stor del av Sverige har skärpta allmänna råd på lokal nivå.

Alla måste nu strikt förhålla sig till dem om man omfattas av dem, säger han.

– På andra ställen gäller också de grundläggande råden som också är ganska ingripande. De ska också följas.

Ökad testkapacitet

Av vikt i regionerna nu är att kunna möta behovet av testning och smittspårning, säger Carlson.

– En omfattande testning gör att regionerna nu närmar sig taken för testkapaciteten. Därför måste kapaciteten nu utökas.

Ytterligare resurser måste även mobiliseras i regionerna för att kunna ha en god smittspårning.

– Det som görs nu kommer att vara till glädje i framtiden och kommer att kunna förhindra stora omprioriteringar i vården till följd av flera patienter.

Det gäller att tänka långsiktigt, säger Johan Carlson.

– Vi har en lång, tuff vinter framför oss. Det krävs att vi alla gör vårt yttersta för att slå tillbaka smittspridningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons