Annons

Stålbjässen pressas efter rapport

Aktien i den europeiska stålkoncernen Arcelor Mittal, med säte i Luxemberg, pressas nedåt. Detta trots en vinst som överträffade marknadens förväntningar.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2023
Ståltillverkaren Arcelor Mittal pressas på börsen efter kvartalsrapport. Arkivbild
Ståltillverkaren Arcelor Mittal pressas på börsen efter kvartalsrapport. ArkivbildFoto: Mittal Steel Handout AP/TT

Oväntad motvind för lönsamheten inom gruvverksamheten tynger, enligt analytiker på storbanken Morgan Stanley.

Efterfrågan på stål ökar enligt Arcelor Mittal, världens största stålproducent utanför Kina.

Annons

"Marknadsförhållandena förbättrades som väntat under första kvartalet", konstaterar ståltillverkaren.

Kunder har slutat att tömma sina lager och beställer i stället mer nytt stål och detta bäddar för fortsatt tryck uppåt på lönsamheten.

"Vi förväntar oss en fortsatt ökad lönsamhet under andra kvartalet", konstaterar koncernchefen Aditya Mittal i en kommentar.

Rörelseresultatet för första kvartalet lyfte till 1,82 miljarder dollar, vilket var bättre än analytiker i snitt hade räknat med.

I samband med rapporten meddelar Arcelor Mittal att man lanserar ett program för återköp av 85 miljoner aktier som löper i två år.

Stålleveranserna under första kvartalet ökade med 14 procent mot kvartalet före, med efterfrågelyft i Nordamerika och Europa som draglok.

Prognosen för årets stålkonsumtion på plus 2-3 procent bekräftas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons