Annons

SSU vill att S bestämmer sig om kärnkraft

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, ska driva på för att få moderpartiet att sluta snåla och öppna plånboken i den ekonomiska politiken.
Och omvalda ordföranden Lisa Nåbo hoppas få S att öppna tydligt för ny kärnkraft.
Politik • Publicerad 6 augusti 2023
SSU:s ordförande Lisa Nåbo och förbundssekreteraren Diyar Cicek på en pressträff när de valdes första gången 2021. Nu har SSU:s kongress valt om dem för två år till. Arkivbild.
SSU:s ordförande Lisa Nåbo och förbundssekreteraren Diyar Cicek på en pressträff när de valdes första gången 2021. Nu har SSU:s kongress valt om dem för två år till. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Jag vet inte vad Socialdemokraterna har för linje i den frågan. Och jag vet inte om de vet det själva heller, säger Lisa Nåbo till TT i samband med att hon väljs till ytterligare två år som ordförande för de unga socialdemokraterna.

På kongressen som äger rum i Norrköping antas ett nytt handlingsprogram. Ett av avsnitten handlar om energipolitik där det sägs att alla fossilfria energislag behövs för att möta det ökande behovet av el. Det ska uttolkas, enligt Nåbo, som att SSU nu vänder från en tidigare kärnkraftsnegativ linje till att se ny kärnkraft som en del i den framtida energipolitiken.

Annons

– Det är ett tydligt besked, det är en ganska stor ändring, säger Lisa Nåbo.

En kompromiss med ombuden som inte vill ta det steget resulterade i att det också sägs att elproduktionen på längre sikt ska ske förnyelsebart.

Inte tid

– Kärnkraften har sina brister, med avfall och konsekvenser vid en attack, till exempel, men klimatkrisen är ett så stort och överhängande hot att vi inte har tid att vänta på andra lösningar. Vi behöver satsa i dagsläget, säger Nåbo.

Hon betonar att valet av kraftslag ska göras utifrån vilket eller vilka energislag som ger största möjliga klimatnytta, till lägsta pris och i stor mängd. SSU:s linje innebär att kärnkraft kan vara ett alternativ.

Sluta snåla

LIsa Nåbo är besviken på Socialdemokraternas, som hon ser det, snålande i den ekonomiska politiken. Hon ser det som en av sina större uppgifter framöver att försöka S att satsa mer – investera mer i infrastruktur och välfärden.

– SSU tänker inte acceptera att även Socialdemokraterna fortsätter att snåla sig in i framtiden. Det är dags att börja öppna plånboken.

Enligt den omvalda ordföranden är det tid att "sluta gulla med dem som har väldigt mycket samtidigt som stora krav har ställts på dem som har väldigt lite".

Skatterna på kapital måste upp, kräver SSU.

Fakta: SSU och Lisa Nåbo

Lisa Nåbo är vald till en ny tvåårsperiod som ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU). Hon valdes första gången 2021.

Hon är 28 år, från Linköping och är polis till yrket.

SSU är Socialdemokraternas ungdomsförbund och hade vid årsskiftet 2022/2023 drygt 21 000 medlemmar.

Källa: SSU

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons