Annons

SSU polisanmäls för slagord i demonstration

SSU i Malmö har polisanmälts sedan några av deltagarna i en förstamajdemonstration skanderat "Leve Palestina och krossa sionismen".
Politik • Publicerad 7 maj 2019
SSU har polisanmälts av en privatperson sedan deltagare i en förstamajdemonstration skanderat "Leve Palestina och krossa sionismen". Arkivbild.
SSU har polisanmälts av en privatperson sedan deltagare i en förstamajdemonstration skanderat "Leve Palestina och krossa sionismen". Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ordvalet i demonstrationståget har väckt stor uppmärksamhet och bland annat kritiserats av Svenska kommittén mot antisemitism och Judiska församlingen i Malmö.

Polisanmälan har gjorts av en privatperson och polisen rubricerar den som hets mot folkgrupp, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, har nu bett om ursäkt till församlingen, enligt lokala medier.

– Jag har bett om ursäkt för ramsan och jag ska göra allt jag kan för att försäkra mig om att den inte används igen, säger han till SVT Nyheter Skåne.

SSU:s ordförande Philip Botström har i efterhand tagit avstånd från användandet av uttrycket, och Skånedistriktets ordförande Electra Ververidis skriver på Facebook att intentionen aldrig har varit att uttrycka antisemitism.

SSU i Skåne förespråkar en tvåstatslösning där palestinier och israeler kan leva i trygghet och demokrati, understryker hon. Hädanefter kommer SSU att uttrycka sin kritik mot Israel på andra sätt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons