Annons

SR: Oberoende utredning strider mot grundlagen

Sveriges Radios vd Cilla Benkö kommer inte att tillåta en extern utredning av Ekot efter att det framkommit att en reporter haft en relation till en misstänkt islamist som hon rapporterat om. En sådan utredning skulle bryta mot grundlagen, säger Benkö.
Medier • Publicerad 12 maj 2021
Sveriges Radios vd Cilla Benkö avfärdar kravet om en oberoende utredning av Ekot.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö avfärdar kravet om en oberoende utredning av Ekot.Foto: 

Tidigare i veckan sade Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, i en intervju med Svenska Dagbladet, att agerandet kring Ekoreportern bör bli föremål för en oberoende utredning. Liknande önskemål fördes i samma tidning fram från företrädare för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

På onsdagen avvisar Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, kraven i en debattartikel i SvD.

Annons

"För mig är det rent principiellt helt uteslutet att medverka till något slag av extern utredning av våra redaktionella processer, detta av hänsyn till medarbetare men framförallt av hänsyn till alla våra uppgiftslämnare. De ska kunna lita på att vi aldrig röjer källor."

Radiochefen understryker att SR inte är någon myndighet och därför inte lyder under offentlighetsprincipen samt att medieföretaget är skyddat av grundlagar som gör att ingen får undersöka hur radions reportrar arbetar.

"Vi känner oss trygga med att vi har gjort det som kan förväntas av oss i detta läge. Men när det gäller säkerhetsaspekten i denna fråga så finns det en tillsynsmyndighet, Länsstyrelsen, som enligt säkerhetsskyddsförordningen har en möjlighet att granska oss"

I frågan om eventuell avpublicering anser Cilla Benkö att det finns en poäng med att låta inslagen, som nu kompletterats med kommentarer, ligga kvar eftersom det ger lyssnaren möjlighet att bilda sig en egen uppfattning. Hon menar också att det är ett viktigt underlag i den diskussion som pågår.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons