Annons

SR: Händelse med Ekoreportern redan utredd

Sveriges Radio har redan vidtagit nödvändiga åtgärder efter det att det framkommit att en reporter på Ekot hade en relation en misstänkt islamist som hon rapporterat om. Uttalandet från SR:s vd kommer efter att krav på en utredning framförts.
Medier • Publicerad 10 maj 2021
"Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant", säger SR:s vd Cilla Benkö. Arkivbild.
"Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant", säger SR:s vd Cilla Benkö. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, sade i en intervju i Svenska Dagbladet att händelsen med Ekoreportern bör bli föremål för en oberoende utredning.

– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas, sade Agrell.

Annons

Han efterfrågade bland annat svar på vilken information Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen och vilka åtgärder som radion har vidtagit.

Men enligt SR:s vd Cilla Benkö har en sådana analys redan genomförts.

"Då Ekochefen fick information hösten 2020 vidtogs ett antal åtgärder varav en var en säkerhetsanalys som gjordes med de mekanismer som finns i ett företag med Sveriges Radios viktiga samhällsroll och i ett skyddsobjekt som radiohuset. Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant, vilket på ett företag av vår karaktär sker med jämna mellanrum i förebyggande syfte”, skriver Benkö i en kommentar till Ekot.

Den berörda reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober förra året sedan det blivit känt att hon hade en relation med en av de sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa. Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons