Annons

Splittrat USA får svårt att enas

Donald Trump twittrar om påstått valfusk och vill ännu inte erkänna sig besegrad i USA:s presidentval.
Att han trots avsaknad av bevis får stöd av det republikanska etablissemanget är logiskt, säger statsvetaren Douglas Young.
USA • Publicerad 10 november 2020
Demonstration mot det påstådda fusket i USA-valet, här i Kalifornien under måndagen.
Demonstration mot det påstådda fusket i USA-valet, här i Kalifornien under måndagen.Foto: Paul Bersebach/AP/TT

Medan världen gratulerar Joe Biden till segern i det amerikanska valet fortsätter Donald Trump att vägra se sig som besegrad.

Och en stor del av hans republikanska partikamrater säger att presidenten har all rätt att undersöka om det förekommit oegentligheter.

Annons

– Om Demokraterna känner sig säkra på att det inte förekommit större oegentligheter borde de inte ha några skäl att frukta lite extra granskning, säger senatens majoritetsledare Mitch McConnell.

Han får medhåll av bland andra South Carolina-senatorn Lindsey Graham, som uppmanar Trump att "fortsätta kämpa" och inte erkänna ett valresultat som bara medier har bekräftat.

"Kan inte vika sig "

Att partiet ställer sig bakom Trump, även när det saknas bevis för valfusk och oberoende observatörer avfärdar anklagelserna, är inte konstigt. Det säger Douglas Young, professor i statsvetenskap vid University of North Georgia.

– Det är som ett inbördeskrig. Det har blivit så polariserat och man kan inte vika sig mot motståndarsidan. Republikanerna måste ge sina väljare det de vill ha, de måste tänka på nästa val, säger han till TT.

– Alla dessa miljoner där ute som tror att valet stals ... Tv-bolagen sår rädsla för det säljer reklam så allt blir en kris. Folk har inte längre bara fel, de är ondskefulla för att de inte delar dina värderingar.

Men under måndagen kom tecken på att även Trumplojala tv-kanalen Fox News börjat tveka. När presidentens pressekreterare Kayleigh McEnany sade till journalister att Demokraterna försöker hålla observatörer utanför rösträkningslokalerna och att de välkomnar valfusk avbröt kanalen direktsändningen.

– Såvida hon inte kan komma med mer detaljer som bevisar detta kan jag inte tillåta att vi fortsätter att visa den här presskonferensen, sade nyhetsankaret Neil Cavuto.

Collins gratulerade Biden

Douglas Young sätter sitt hopp om en brygga över den stora klyfta som uppstått till några få republikanska senatorer.

– Jag hoppas att Biden kan göra som han antytt, att sträcka ut en hand över mittgången. Där finns några som han skulle kunna samarbeta med, som Mitt Romney från Utah, Lisa Murkowski från Alaska och Maines Susan Collins.

De två förstnämnda var tidigt ute med att gratulera Biden och Kamala Harris till valsegern, och Collins blev på måndagen den tredje republikanske senatorn att erkänna de två Demokraterna som kommande president och vicepresident.

Annons

– Han älskar det här landet och jag önskar honom all framgång, säger Collins.

Straffas för vänsterpolitik?

Men kan Biden verkligen söka sig mot mitten?

– Han skulle nog väldigt gärna kunna dra ner på retoriken och försöka bli den som enar oss. Men jag är rädd att för många i hans väljarbas kommer att kräva en vänsterpolitik, säger Young.

– Om han följer opinionen riskerar han att gå för långt åt vänster. Det hände Bill Clinton, det hände Barack Obama, och båda straffades hårt med att förlora majoriteter i kongressen. För Obama kostade det honom en utnämning till Högsta domstolen.

Den som i stället göra fick den utnämningen, Donald Trump, fortsatte under natten mot tisdag, svensk tid, att twittra om påstått valfusk. Minst fem av hans inlägg under natten hade vid 05-tiden hunnit märkas som potentiellt vilseledande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons