Annons

Spegel spegel går vilse i kompromisser

Nyheter • Publicerad 30 mars 2012
Julia Roberts och Lily Collins i Spegel spegel
Julia Roberts och Lily Collins i Spegel spegelFoto: Snow White Productions

Regissören Tarsem Singh är en udda typ i Hollywood, som alltid bjuder på visuellt mycket underhållande filmer, alltid på gränsen till kalkon.

"The cell" med Jennifer Lopez och svärd-och-sandal-försöket "Immortals" häromåret utspelar sig båda i en slags drömsk verklighet med drag av datorspelsestetik. När Singh nu går Grimm och slår sig in på sagotrenden känns hans stil till en början riktigt lyckad.

Annons

Att träda in i Snövits universum är en fest för ögat och försöken att modernisera handlingen funkar också bra. Den onda drottningens spegel är en slags portal till en annan, mystisk dimension och dvärgarna har för länge sedan övergivit gruvan till förmån för stråtröveri. Prinsen är en högdraget lustig figur, som både blir räddad av och räddar vår hjältinna.

Tyvärr kommer feststämningen av sig något, halvvägs in. Det blir helt enkelt lite segt för en vuxen publik.

I stället för att bli riktigt relevant och rolig, alternativt på allvar en mörk och dramatisk uppdatering, går "Spegel, spegel" vilse i kompromissernas skog. Den landar i en ganska präktig men också stundtals småkul pepp-story för unga tjejer, Snövit (Lily Collins) får ideligen höra att hon måste "tro på sig själv" och det är väl fint.

Filmens stora stjärna är dock Julia Roberts, som verkar ha riktigt roligt i rollen som drottning av alla tänkbara härskartekniker. Och för första gången inser jag vad den här gamla sagan egentligen handlar om. Med vuxna ögon känner jag nämligen med den elaka drottningen. Hennes värde ligger helt och hållet i utseendet och vad är väl mer patetiskt än en åldrande kvinna som inte vill stiga åt sidan, utan försöker förföra en ung man - jo, drottningen försöker lägga beslag på den unge prinsen för egen räkning - i ett desperat försök att behålla sin makt?

Att den enväldiga drottningen måste gifta om sig för att inte förlora kungariket känns som ett ovanligt mossigt öde, till och med för en ond diktator.

Miranda Sigander/TT Spektra

Betyg: 2

Genre: Fantasy, barnfilm

Med: Julia Roberts, Lily Colins, Nathan Lane

Regi: Tarsem Singh

Speltid: 1 tim 46 min

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons