Annons

Specialmottagningar för postcovid avvecklas

Corona • Publicerad 9 augusti 2022
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Flera av landets regioner har börjat avveckla specialmottagningar för postcovidpatienter, enligt Sveriges Radio Ekot. Patienterna hänvisas i stället till vårdcentraler.

– Jag tror att det är helt fel väg att gå. Och jag har svårt att se att en primärvård kan hålla sig så à jour på den forskningsfronten, som just nu rör sig väldigt snabbt, säger Tove Lundberg, ordförande för Svenska covidföreningen.

Annons

Tolv av landets 21 regioner uppger för Ekot att de har speciella mottagningar för postcovidpatienter. Men nu börjar många av dessa mottagningar avvecklas.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har exempelvis sedan i maj slutat ta emot remisser, för att efter sommaren ta beslut om när mottagningen ska stängas.

– Signaler som vi får är att man är mer än kompetent att kunna bedöma det här på primärvårdsnivå och avgöra till vilken specialist man ska skicka de här fallen vidare, säger Gustaf Josefson (M), som är ordförande för Sahlgrenskas styrelse.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons