Annons

Spanska poliser utvisade i diplomatisk dispyt

Bolivia • Publicerad 3 januari 2020
Här på den mexikanska ambassaden i La Paz trasslade det till sig rejält i diplomatin mellan Bolivia, Spanien och Mexiko.
Här på den mexikanska ambassaden i La Paz trasslade det till sig rejält i diplomatin mellan Bolivia, Spanien och Mexiko.Foto: Luis Gandarillas/AP/TT

Sex spanska poliser har lämnat Bolivia i efterdyningarna av en händelse på Mexikos ambassad nyligen.

På ambassaden i den bolivianska huvudstaden La Paz har ett antal personer med anknytning till Bolivias tidigare regering sökt skydd. En av dem är Juan Ramón Quintana, närstående minister till den landsflyktige ex-presidenten Evo Morales. Han är efterlyst av Bolivias interimsregering anklagad för uppvigling och terrorism.

Annons

Den 27 december uppstod tumult vid ambassaden i samband med att två spanska diplomater i sällskap av flera maskerade spanska poliser besökte den mexikanska ambassadören. Bolivia anklagade spanjorerna för att ha försökt smuggla ut Quintana från ambassaden, något som Spanien avfärdat.

Efter några dagar beslutade Bolivia att utvisa Mexikos ambassadör samt två spanska diplomater och spanska poliser. Spaniens regering svarade med att utvisa tre bolivianska diplomater.

På fredagen bekräftade Bolivia att minst sex spanska poliser satt sig på ett flyg till Spanien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons