Annons

Spanien stoppar albanska människosmugglare

Spanien • Publicerad 8 oktober 2022
Beslagtagen smuggelbåt utanför spanska kusten. Arkivbild.
Beslagtagen smuggelbåt utanför spanska kusten. Arkivbild.Foto: Andres Gutierrez AP/TT

Spansk polis har avslöjat en omfattande kriminell liga i Albanien. Ligan misstänks ha smugglat albanska migranter och barn till Storbritannien, enligt den brittiska polismyndigheten NCA.

Sju albaner greps i veckan. Två av dem misstänks vara organisationens ledare. De greps på Madrids flygplats på väg tillbaka till Albanien. Insatsen genomfördes i samarbete med NCA.

Annons

Motsvarande 164 000 kronor får albanska migranter betala för att hållas att gömda i spanska hamnar för att sedan, under ytterst farliga förhållanden, smugglas till Storbritannien, uppger spansk polis.

Den albanska ligan lockar migranter i Albanien och från läger nära hamnarna i norr. Den spanska polisen tror att ligan har varit aktiv sedan 2014.

Det är okänt hur många migranter som organisationen har smugglat till Storbritannien, men hittills har runt 50 personer identifierats av brittiska och spanska myndigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons