Annons

Sörjande britter hoppas på kung Charles

Tiotusentals människor hedrade den brittiska drottningen samtidigt som det tillkännagavs att Charles är Storbritanniens nye regent vid en traditionstyngd ceremoni i London.
Storbritannien • Publicerad 10 september 2022
Många av blommorna som lades utanför Buckingham Palace igår med anledning av drottning Elizabeths bortgång har nu flyttats till Green Park.
Många av blommorna som lades utanför Buckingham Palace igår med anledning av drottning Elizabeths bortgång har nu flyttats till Green Park.Foto: Jessica Gow/TT
Anita Tweh lägger blommor vid ett träd i närheten av Buckingham Palace i London med anledning av drottning Elizabeths bortgång.
Anita Tweh lägger blommor vid ett träd i närheten av Buckingham Palace i London med anledning av drottning Elizabeths bortgång.Foto: Jessica Gow/TT
Seema och Ashwin Verma från Yorkshire såg ceremonin när kung Charles|III officiellt utnämndes till kung.
Seema och Ashwin Verma från Yorkshire såg ceremonin när kung Charles|III officiellt utnämndes till kung.Foto: Jessica Gow/TT
Folk samlades vid St James' Palace för att se delar av ceremonin när kung Charles|III officiellt utnämndes till kung.
Folk samlades vid St James' Palace för att se delar av ceremonin när kung Charles|III officiellt utnämndes till kung.Foto: Jessica Gow/TT
Många av blommorna som lades utanför Buckingham Palace igår med anledning av drottning Elizabeths bortgång har nu flyttats till Green Park.
Många av blommorna som lades utanför Buckingham Palace igår med anledning av drottning Elizabeths bortgång har nu flyttats till Green Park.Foto: Jessica Gow/TT
Bob Cole tar bort plasten från alla de blommor som lämnats vid Buckingham Palace.
Bob Cole tar bort plasten från alla de blommor som lämnats vid Buckingham Palace.Foto: Jessica Gow/TT

Till ljudet av fanfarer lästes tillkännagivandet av den nya kungen klockan elva upp från en balkong på St James' Palace – ett palats längs med paradgatan The Mall, som leder fram till Buckingham Palace.

Seema Verma och maken Ashwin från Yorkshire var bland de sista som släpptes in på borggården.

Annons

Ashwin tyckte det var en känslosam upplevelse att se den nye monarken.

– När vi sjöng "God save the king" kändes det verkligen. Och visst – Charles har många utmaningar framför sig, men jag tror att han kommer att leverera, säger han.

För Seema känns det fortfarande lite ovant att landet nu regeras av en kung.

– Jag sjöng till och med fel i den första strofen av "God save the king" – det är så nytt att vi inte längre har en drottning, säger hon.

Bara en begränsad skara av de tiotusentals släpptes innanför de hårt bevakade avspärrningarna för att bevittna ceremonin.

Växande blomsterberg

Redan tidigt på lördagsmorgonen började gatorna och parkerna vid Buckingham Palace att fyllas av tusentals människor, under uppsikt av polis.

Då hade blommor och kort som placerats i gallergrindarna framför Buckingham Palace flyttats till den angränsande parken Green Park.

Vid ett bord bland blomsterhögarna stod Bob Cole, som vanligtvis jobbar som parkarbetare, och tog bort plast och papper från alla de blommor som lämnats vid Buckingham Palace.

– I går och i dag har jag stått här från klockan sex på morgonen till sen kväll – och jag tror att folk kommer att fortsätta att komma hit med blommor ända fram till begravningen, sade han.

– Även när prins Philip dog kom det mycket folk – men det här är tre gånger så många.

Annons

I blomsterhavet fanns också många kort med en sista hälsning till drottningen, flaggor – och ett antal exemplar av björnen Paddington, som tillsammans med Elizabeth II figurerade i en bejublad kortfilm som gjordes inför platinajubileet i juni.

De senaste dagarnas stora efterfrågan har lett till att såväl många av Londons blomsterbutiker har sålt slut på blommor. Besökarna i Green Park kunde i stället köpa blomsterbuketter från några av Londons välgörenhetsorganisationer.

"Monarkin klarar det mesta"

Vid ett av träden i Green Park lade Anita Tweh ned en bukett med gula rosor.

– Jag var här efter att Diana dog, så minnena kommer tillbaka. Men jag tror att Charles kommer att bli en bra kung. Han har upplevt många förändringar i samhället, sade hon och fortsatte:

– I dag valde jag gula blommor. Det är min favoritfärg, och för mig var drottningen en solstråle.

Trots att delar av det brittiska samhället ställer sig frågande till monarkins framtida existensberättigande, står landets kungafamilj stadigt enligt Seema Verna.

– Den överlevde ju till och med Dianas död, då klarar man det mesta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons