Annons

Sörenstam: "Viktigt att det blir rätt"

Beslutet att spela damerna och herrarna tillsammans var enkelt.
Besvärligare blir att hitta rättvis karaktär på banan Bro Hof.
Golf • Publicerad 8 januari 2020
Annika Sörenstam. Arkivbild.
Annika Sörenstam. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Scandinavian Invitation får ett nytt format till nästa år – och blir Scandinavian Mixed.

På Bro Hof utanför Stockholm i juni kommer damer och herrar från Europatourerna att spela tillsammans, göra upp om samma pokal, kampas om en enda prispott.

Annons

Då krävs det att förutsättningar är lika.

Och det är just där problematiken finns, menar tävlingens ambassadörer Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

"Rättvist för båda"

– Jag hoppas, när det gäller Bro Hof, att man tittar på karaktären på banan, att det blir rättvist för båda, säger Sörenstam.

– Det har inte bara med längden att göra, även om det är en stor del, utan även ruffhöjder, hårdheten på greenerna, snabbheten på greenerna. Det är många faktorer som man måste titta på.

– Det är nog en av de svåraste delarna, att man måste ta hänsyn till banan.

Stenson:

– Du har alltid, precis som på en enskild damtävling eller en enskild herrtävling, några spelare som slår långt, några som slår kort och en drös i mitten. Det går inte att täcka upp för alla olika speltyper på dam- och herrsidan, men för att få det någonstans perfekt jobbar man efter ett snitt och försöker få det så bra som möjligt, säger han.

– I en perfekt värld ska det vara att vi spelar på samma sätt, att det funkar likadant.

"Viktigt"

Den 11–14 juni kommer 78 kvinnor att ställas mot 78 män i en tävling som har en prissumma på 1,5 miljoner euro (motsvarande drygt 16 miljoner kronor). Dessutom står officiella rankningspoäng på spel för båda tourerna.

För Annika Sörenstam är upplägget det perfekta för att få sporten att växa ytterligare, då allra främst på damsidan.

– Jag tycker det är viktigt att länder supportar framför allt Europatouren på damsidan, så att vi har tävlingar. För det har varit ett stort problem, att vi inte har haft tävlingar i Skandinavien eller i Norden på ett antal år. Det här är ett bra initiativ för att få damgolfen att komma tillbaka, säger hon.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons