Annons

Sommarboom för hundköp

Allt fler skaffar hund. Under juli månad registrerades fler än 8 200 hundar vilket är en ökning med 22 procent jämfört med samma månad förra året.
Svenska kennelklubben befarar att alla nya hundägare inte är riktigt förberedda på det stora ansvar det innebär att ha hund.
Djur • Publicerad 7 augusti 2021
Allt fler hundar nyregistreras. De här hundarna har fått plats på Göteborgs hunddagis men Svenska kennelklubben befarar att alla andra hundar inte kommer att hanteras lika bra av oerfarna nya hundägare.
Allt fler hundar nyregistreras. De här hundarna har fått plats på Göteborgs hunddagis men Svenska kennelklubben befarar att alla andra hundar inte kommer att hanteras lika bra av oerfarna nya hundägare.Foto: Adam Ihse/TT

Under januari–juli i år registrerades 46 526 hundar hos Jordbruksverket. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 18 procent.

Svenska kennelklubben ser en liknande utveckling. Under juni månad ökade antalet nyregistrerade hundar med 19 procent. Under juli var ökningen 18 procent.

Mycket arbete

Annons

– Och detta är jämfört med samma månader 2020 då vi också hade en ordentlig ökning. Det handlar om cirka 7 000 hundar varje månad, säger Hans Rosenberg som är presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Det ökade hemarbetet under coronakrisen anges som trolig förklaring till ökningen.

– Många läser om att fler skaffar hund och tänker att "jag vill också ha en hund" och det verkar så enkelt när man är hemma och arbetar. Man är inte medveten om att det är mycket arbete med hunden, den kostar och det måste planeras.

Det är viktigt att tänka 10–15 år framåt, menar Hans Rosenberg.

– Dessutom är det viktigt att man köper rätt ras, inte bara att man köper på utseendet. Att man vet om det är en utpräglad vakthund, vallhund eller brukshund, för de egenskaperna kommer man att leva med.

Hjälpa till

Om man inte kan ta hand om sin hund på grund av ändrade förhållanden så ska man kontakta den uppfödare man köpt hunden av. Med sina kontaktnät kan uppfödare ofta hjälpa till och omplacera hunden.

Jordbruksverket rekommenderar att hundar rastas var sjätte timme och att de får tillsyn minst två gånger om dagen.

– Om man inte har nån som kan ta hand om hunden hemma så ska man innan man skaffar hund ta reda på om det finns ett hunddagis i närheten och sedan vara beredd på att det kostar 3 000 kronor i månaden, påpekar Rosenberg.

Fakta: Nyregistrerade hundar

Hittills i år (januari-juli) har 46 526 hundar (valpar som fötts i Sverige och importerade hundar) registrerats hos Jordbruksverket. Det är en ökning med 18 procent jämfört med samma period under 2020 då 39 410 hundar registrerades. Under januari-juli 2019 registrerades 36 574 hundar.

Toppnoteringen i år skedde under juli med 8 263 hundar, vilket är en ökning med 22 procent från samma månad året före. Under juni var ökningen 16 procent (7 614 hundar registrerades) och den största procentuella ökningen skedde under mars månad då 6 366 hundar registrerades vilket gav en ökning på 31 procent.

I fjol nyregistrerades 71 507 hundar vilket innebär en ökning på 14 procent sedan 2019 då 62 561 registrerades. Det hade då skett en ökning på knappt åtta procent sedan 2018 då det registrerades 58 053 hundar.

Registrerade hundar totalt hos Jordbruksverket: 1 023 000

Registrerade hundägare: 742 000

Källa: Jordbruksverket

Fakta: Nyregistrerade hundar

Populäraste hundnamnen:

1. Molly

2. Bella

3. Charlie

4. Doris

5. Ludde

6. Sigge

7. Sally

8. Wilma

9. Bamse

10. Elsa

Källa: Jordbruksverket

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons