Annons

Solheim Cup står starkt även utan stjärnorna

Årets samtliga majorvinnare saknas och bara två av världens tio högst rankade spelare är med i Solheim Cup.
Golfklassikern tycks klara sig bra ändå.
Golf • Publicerad 12 september 2019
Lexi Thompson, världstrea, är den starkast lysande stjärnan i årets Solheim Cup.
Lexi Thompson, världstrea, är den starkast lysande stjärnan i årets Solheim Cup.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Den asiatiska dominansen inom damgolfen har allt annat än minskat de senaste åren. Av årets fem majortitlar vann sydkoreanska världsettan Ko Jin-Young två. Övriga vinnare var Lee Jeong-Eun (Sydkorea), Hinako Shibuno (Japan) och Hannah Green (Australien), vilket betyder att veckans Solheim Cup-match mellan Europa och USA spelas utan en enda regerande majorvinnare på plats.

Europas bästa spelare på papperet är spanjorskan Carlota Ciganda, rankad tolva i världen. I USA:s lag finns endast två topp 10-spelare – världstrean Lexi Thompson och tian Nelly Korda.

Storpublik väntas

Annons

Frågan är hur mycket golfpubliken bryr sig. Inför den 16:e upplagan av Solheim Cup, som inleds på skotska Gleneagles på fredag, har minst 80 000 biljetter sålts. Prestigemötet mellan Europa och USA verkar med andra ord inte stå och falla med att världens absolut bästa spelare finns med i lagen.

– Den här tävlingen har så mycket historia och är en stor tävling som har växt under nästan 30 år, så jag tycker inte att den ska ändras, säger Caroline Hedwall, en av två svenskor i Europas lag.

– Det är klart att jag kan förstå att diskussionen dyker upp. Herrarna har inte samma problem (i Ryder Cup), för där är de bästa spelarna framför allt från USA och Europa. Men det finns fortfarande många fantastiska golfspelare här. Och även om det inte finns någon av årets majorvinnare så har till exempel både Anna (Nordqvist) och Suzann (Pettersen) vunnit x antal majors (närmare bestämt två var) tidigare.

"Stark historik"

Anna Nordqvist är av samma åsikt:

– Det är klart att asiatiskorna är väldigt dominerande, men jag tycker att Solheim Cup har så stark historik och rivalitet mellan Europa och USA. Så har det alltid varit och kommer förhoppningsvis alltid vara.

Den 32-åriga svenskan är en av de riktiga veteranerna i årets Solheim-upplaga. Bara norskan Suzann Pettersen (åtta starter) har spelat tävlingen fler gånger än Nordqvist (fem).

– Det är ett fantastiskt evenemang och en otrolig upplevelse för alla som får förmånen att vara med åtminstone en gång. Att få vara med i sex Solheim Cup är riktigt häftigt.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons