Annons

Solberg: Kommer inte sakna Trumps upptåg

Norges statsminister beskriver presidentkandidat Joe Biden som en varm människa. Det har däremot varit "krävande" att arbeta tillsammans med sittande president Donald Trump, säger Erna Solberg.
USA/Norden • Publicerad 8 november 2020
Norges statsminister Erna Solberg hälsar på USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset 2018.
Norges statsminister Erna Solberg hälsar på USA:s president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset 2018.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) blev lättad när Joe Biden utropade sig till segrare i presidentvalet i lördags kväll.

– Jag var väl kanske mest lättad över att det var klart, säger hon till NTB.

Annons

– Jag har träffat honom och han är en varm människa med ett stort engagemang.

Sittande president Trump beskriver hon som en annorlunda politiker.

– Han älskar överraskningar och oförutsägbarheten. Det är krävande för de allierade som ska arbeta tillsammans.

– Vi tycker ju att stabilitet är bra och att oförutsägbarhet är en utmaning. Jag kommer nog inte att sakna oförutsägbarheten. Jag hoppas att vi nu får se långsiktighet i amerikansk politik, säger hon till NTB.

I Danmark hoppas statsminister Mette Frederiksen (S) på ett ökat samarbete kring klimatet med Biden som president.

– Vi är ledande på flera områden som Biden har pekat på är nödvändiga för att USA ska kunna ställa om i förhållande till klimatkrisen. Så jag ser fram emot ett tätt samarbete på klimatområdet, säger hon till Ritzau.

Ett annat område hon trycker på som viktigt är det säkerhetspolitiska.

– Säkerhetspolitiskt är USA en av våra viktigaste allierade, oavsett vem som är president. Här ser jag också fram emot ett tätt samarbete, exempelvis gällande det arktiska området.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons