Annons

Snart får vissa norrmän välja Janssen

Den norrman som är frisk och sugen på att vaccinera sig med endosvaccinet Janssen fick goda nyheter på onsdagen.
Från och med den 15 juni ska det nämligen bli möjligt att be en läkare ordinera vaccinet – men vissa krav måste uppfyllas.
Norge • Publicerad 9 juni 2021
Hälsominister Bent Høie rekommenderar alla som vill ta Janssen-vaccinet att läsa på om kriterierna.
Hälsominister Bent Høie rekommenderar alla som vill ta Janssen-vaccinet att läsa på om kriterierna.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Norska folkhälsomyndigheten (FHI) avrådde regeringen från att låta Janssenvaccinet ingå i det nationella vaccinationsprogrammet sedan sällsynta men allvarliga biverkningar i form av blodproppar och koagulationsrubbningar upptäckts bland personer som blivit vaccinerade i USA.

Men vaccinet är fortfarande godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), som menar att fördelarna väger över risken för biverkningar. I maj kom beslutet från regeringen om att frivilliga i Norge ska kunna genomgå en läkarundersökning för att ha möjligheten att ta vaccinet, som finns i ett lager om drygt 200 000 doser, ändå.

Annons

Men kraven för att få en dos kommer att vara hårda, och inte alla som anmäler sig som frivilliga kommer att få vaccinet. Kriterierna är bland annat planer på att resa till ett land med hög smittspridning, psykisk ohälsa eller nära familjemedlemmar som är svårt cancersjuka eller behandlas med immundämpande läkemedel.

– Läkare kommer kunna vägra, säger hälsominister Bent Høie under en presskonferens och uppmanar vaccinsugna att noga läsa på om kriterierna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons