Annons

Snabbtest stoppas – gav falskt utslag

Coronaviruset • Publicerad 4 juni 2021
Region Skåne har köpt in 400|000 antigentest av den typ som nu stoppas på grund av falskt positiva svar. Arkivbild.
Region Skåne har köpt in 400|000 antigentest av den typ som nu stoppas på grund av falskt positiva svar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett snabbtest som köpts in från Wuhan gav felaktiga svar. Nu har Region Skåne stoppat användningen, rapporterar Sydsvenskan.

Regionen har köpt in 400 000 antigentest som tillverkats av Wuhan Unscience Biotechnology för mer än 9 miljoner kronor. På ett enda vårdboende gav testet felaktigt besked om att 13 redan vaccinerade personer hade covid-19.

Annons

Omfattande undersökningar har sedan visat att det inte berodde på felaktig användning av testet eller att proverna förvarats på fel sätt. När testet provats igen har det visat sig att träffsäkerheten ligger långt under de 99,2 procent som utlovas av tillverkaren.

Magnus Rasmussen, infektionsläkare och forskare vid Lunds universitet, pekar på att falskt positiva svar medför både praktiska problem och risker:

– Tror du att du har covid drabbas du först av inskränkningar i ditt liv, som karantän. Men sedan kommer du ut och tror att du är immun utan att vara det. Du kanske väntar med att vaccinera dig i den tron, och riskerar att få sjukdomen, säger han till tidningen.

Ingen annan region i Sverige har köpt in test av just den här typen, enligt Anne-Katrine Pesola, specialistläkare i mikrobiologi, vid Skånes universitetssjukhus.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons