Annons

Skolstart i skolan trots ökad smittspridning

Smittspridningen har ökat och framför allt i Stockholms län. Men planen är att ta emot gymnasieeleverna i skolan när terminen börjar.
Coronaviruset • Publicerad 10 augusti 2021
Gå till skolan - det är plan A för elever i Stockholm och alla andra regioner i höst. Arkivbild.
Gå till skolan - det är plan A för elever i Stockholm och alla andra regioner i höst. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

– Jag är inställd på att vi i nästa vecka samlar eleverna i skolorna, säger Joachim Håkansson, gymnasiedirektör i Stockholms stad, till TT.

Folkhälsomyndigheten pekar i sin senaste rapport på en negativ utveckling: Antalet fall av covid-19 fortsätter öka i stora delar av landet, inte minst i Stockholmsregionen som nu har haft sex veckor av ökning.

Annons

Region Stockholm summerar antalet nya fall till 1 830 under perioden 3--9 augusti och 57 covidsjuka som vårdas på sjukhus. Av de 57 behöver sex patienter intensivvård.

Smittspridningen i huvudstadsregionen visar inga tecken på att avta. Det går alltså åt fel håll när många familjer planerar för skolstart.

– Det är nog många som slappnat av och börjat trängas i olika sammanhang. Men vi vädjar om att man ska undvika trängsel och hålla sig hemma om man känner sig sjuk, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund till TT.

Ambitionen fast

Trots ökningen ligger ambitionen att ta emot eleverna på plats i skolorna kvar.

– Det är oroväckande att smittan ökar. Vi vill få ner den och att alla vaccinerar sig. Men just nu har vi inga planer på att rekommendera distansundervisning, absolut inte, säger Maria Rotzén Östlund.

Hon konstaterar att såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten gjort tydligt att närundervisning, alltså i skolans lokaler, ska vara huvudalternativet kommande hösttermin. Distansundervisning ska inte användas förebyggande, utan bara vid verklig smittspridning.

– Det har blivit ett talesätt att det sista vi ska stänga är skolorna. Vi har ju förstått att närundervisning är det bästa. Vi har ju också kunnat vaccinera en stor del av befolkningen. Visserligen ökar smittspridningen men vi är långt ifrån de nivåer vi hade under andra och tredje vågen, säger Maria Rotzén Östlund.

Bäst kvalitet

Joachim Håkansson betonar även han att närundervisning, och personliga möten med lärarna, är det bästa för eleverna.

– Vi vet också att det finns elever som inte mått särskilt bra under pandemin utifrån att de tappat mycket av den sociala samvaron. Den betyder mycket och vi vet att eleverna vill träffa sina kamrater och sina lärare och mentorer igen, säger han.

Men Stockholm har som alla andra skolhuvudmän en plan B om ett lokalt utbrott skulle ske.

Annons

– Men jag är trygg i att vi har duktig personal som hittills hanterat pandemin mycket professionellt. Vi har också god kontakt med Region Stockholm, säger Håkansson.

Stockholms stad har 26 gymnasieskolor och närmare 19 000 elever.

Fakta: Lägesrapport Region Stockholm

1 830 nya fall av covid-19, varav tre personer på äldreboende, har konstaterats under perioden 3-9 augusti.

Totalt vårdas 57 covidsjuka personer på akutsjukhus eller geriatrisk vård. Sex av dessa intensivvårdas.

Andelen fullvaccinerade (två doser) i den vuxna befolkningen: 51,7 procent.

I åldersgruppen 18-29 år är andelen 7,1 procent.

Källa: Region Stockholm

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons