Annons

Smitta utom kontroll i Norge – 2 000 sjuka

Epidemin i norska Askøy – som misstänks bero på orent dricksvatten – är ännu inte under kontroll, enligt kommunen.
Omkring 2 000 personer beräknas ha insjuknat.
Norge • Publicerad 9 juni 2019
Invånare i norska Askøy har drabbats av tarminfektioner. Misstankarna riktas mot dricksvattnet.
Invånare i norska Askøy har drabbats av tarminfektioner. Misstankarna riktas mot dricksvattnet.Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix/TT

– Ingenting tyder på att intensiteten kommer att avta inom kort. Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka in i nästa vecka, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, som ligger utanför Bergen på den norska västkusten.

På fredagen meddelades att ett ettårigt barn i kommunen avlidit till följd av en tarminfektion, där man misstänker att det finns en koppling till dricksvattnet.

Annons

Åtminstone 2 000 personer beräknas ha blivit smittade. Det finns rapporter om personer som insjuknat efter att ha varit i Askøy på besök.

– Jag har också fått höra om ett sjukt spädbarn i Turkiet, säger Bård Espelid till Bergens Tidende.

41 personer har blivit inlagda på sjukhus och många fler har sökt hjälp hos vårdcentraler eller telefonrådgivning.

Den norska folkhälsomyndigheten har skickat ett arbetslag till Askøy för att säkerställa smittokällan. De ska ta nya vattenprover och intervjua flera av de personer som insjuknade först.

I fredags visade tester att det fanns höga koncentrationer av E.coli-bakterier i en bassäng som förser Askøy med dricksvatten. Man har också hittat andra typer av tarmbakterier.

Hos insjuknade personer har man även hittat campylobacter, tarmbakterier som i regel orsakar magsjuka.

– Sannolikheten för att dricksvattnet är smittokällan är väldigt hög, men vi måste fortfarande få det bekräftat, säger Bård Espelid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons