Annons

SMHI varnar för ishalka: "Kan frysa på snabbt"

Hårda vindar, följt av regn och blixthalka. SMHI har utfärdat flera vädervarningar som sträcker sig från Jämtland och hela vägen upp till nordligaste Sverige.
Väder • Publicerad 9 november 2020
Från och med tisdag kan det bli riktigt halt i Västerbotten, Jämtland och Norrbotten. Arkivbild.
Från och med tisdag kan det bli riktigt halt i Västerbotten, Jämtland och Norrbotten. Arkivbild.Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Ett lågtryck från norska havet orsakar just nu kraftig blåst i Lapplandsfjällen där SMHI utfärdat varningar för kraftiga vindar. När det väl dragit över kommer ett nytt lågtryck med regn upp över Norrland – med en risk för ishalka från och med tisdag.

– Regnet kan falla på kalla vägytor och frysa till ganska snabbt och det kan även finnas inslag av underkylt regn, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Annons

– Det kan ge den här blixthalkan.

Varningarna för blixthalka gäller i Västerbotten, Jämtland och Norrbotten.

I Götaland och Svealand blir det dock fortsatt milt.

– Det kommer inte att ske några jättestora förändringar utan ligga mellan 5-10 grader och en del moln på himlen. Så ser det ut att kunna vara åtminstone fram till helgen, säger Jörpeland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons