Annons

SMHI varnar för mer snö

Stora delar av Sverige kan räkna med ovanligt kalla temperaturer och en hel del snö kommande dagar.
På torsdagen kan det komma kraftigt snöfall bland annat på västkusten och i Västerbotten, varnar SMHI.
Väder • Publicerad 7 december 2022
Det blir snö och ovanligt kallt på flera håll i landet under onsdagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
SMHI varnar för kraftigt snöfall i väst – och Västerbotten.Foto: Johan Hallnäs/TT

Göteborgarna vaknade på onsdagen till en vit stad – och ett förrädiskt halt väglag. Redan under morgonen inträffade flera trafikolyckor som orsakade långa köer, bland annat på E45 och E6.

Även en bit norrut, vid den norska gränsen, ställde vädret till det, rapporterade Göteborgs-Posten.

Annons

– Det är lite jobbigt vid gränsen, det snöar väldigt mycket på den norska sidan. Norsk polis står på svenska sidan om Svinesundsbron och varnar för snökaos, de har inte hunnit ploga, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till tidningen.

Ovanligt kallt

Snöfallet över Västra Götaland väntades fortsätta under resten av dagen och sedan röra sig sakta söderut och inåt land.

Inför torsdagen utfärdade SMHI senare också en snövarning för södra halvan av Västra Götalands län och norra delen av Hallands län.

Från lunchtid på torsdagen och fram till fredag morgon väntas stråk med snöbyar som på sina håll kan ge mellan 5 och 15 centimeter snö på kort tid, meddelar SMHI.

Snövarning är det också i delar av Västerbottens läns kustland från torsdagsmorgonen. Under förmiddagen väntas kraftigt snöfall, totalt under dagen 10–15 centimeter, som kan leda till begränsad framkomlighet på vägarna.

Även i resten av landet blir det snöigt på flera håll. I mellersta Norrland blir det en del snöfall, framför allt över Jämtland. Även i Lappland väntas snö.

– Och från Karlskrona och över Öland och Gotland blir det en del nederbörd. Men framför allt på Öland och Gotland blir det i form av blötsnö eller till och med regn, för där har vi enstaka plusgrader, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Samtidigt som det väntas en hel del snö är det på många håll kallare än normalt för årstiden.

– Det är minusgrader i princip i hela landet, det är bara Gotland och Öland som sticker ut. Normalt sett så brukar till exempel Götaland så här års ligga på 0 till 4 plusgrader ungefär, nu ligger det snarare på 1 till 5 minusgrader i stället, säger Emma Härenstam.

Meteorologisk vinter avancerar

I Svealand brukar temperaturen normalt ligga runt nollan, eller på enstaka minusgrader så här års.

Annons

– I dag får vi i stället räkna med 4–9 minusgrader. I Dalarna kan det röra sig om 10–15 minusgrader i dag, där brukar man kanske har runt 3–5 minusgrader. Det är mycket kallare än normalt.

Den meteorologiska vintern, som definieras som en dygnsmedeltemperatur på eller under noll grader fem dagar i följd, har dock inte tagit sig längre söderut än till delar av Svealand.

– Vi har fortfarande meteorologisk höst i östra Svealand, södra Värmland och neråt, säger Emma Härenstam.

Meteorologiskt vinter räknas dock retroaktivt.

– Och i stora delar av Götaland har det varit vintertemperatur sedan i princip andra eller tredje december. Så som det ser ut just nu börjar vi nå upp till de där fem dagarna, och den meteorologiska vintern kommer nog att avancera nu.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons