Annons

SMHI: Extrem januari med sommarvärme

Januari blev extremt varm.
Nya värmerekord sattes på flera håll i landet, visar SMHI:s preliminära vädersammanställning.
Väder • Publicerad 1 februari 2020
Januari var extremt mild. Här slänger sig nyårsbadare i havet i Ystad vid det traditionella doppet på nyårsdagen, med 6–7 grader i vattnet och luften. Arkivbild.
Januari var extremt mild. Här slänger sig nyårsbadare i havet i Ystad vid det traditionella doppet på nyårsdagen, med 6–7 grader i vattnet och luften. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Varmast blev det i småländska Oskarshamn, där termometern visade 12,1 grader den 15 januari – den högsta januaritemperatur som uppmätts i Sverige.

Oskarshamn satte också nytt rekord i högsta dygnsmedeltemperatur för januari, 10,6 grader. Det är över vad SMHI definierar som en sommartemperatur – gränsen går vid 10 grader.

Annons

– Anledningen är att vi har haft ett vädermönster med mycket väst- och sydvästliga vindar som fört upp varm luft över landet. Det är egentligen det normala för oss, men nu har det skett under en ovanligt lång tid, säger Charlotta Eriksson vid SMHI.

Över det normala överallt

Sett över hela månaden låg temperaturerna över det normala på alla SMHI:s mätstationer. I mellersta Norrland avvek temperaturen som mest, över 10 grader mer än det normala. Minst märktes värmen av längst upp och längst ner i landet, och på Öland och Gotland, där temperaturerna låg 5–6 grader över snittet.

Högst månadsmedeltemperatur – ännu ett svenskt januarirekord – uppmättes vid Måseskär och Väderöarna i Bohuslän. Där låg termometern på i genomsnitt 6,2 grader.

TT: Blir det någon vinter i stora delar av landet i år?

– Det är svårt att uttala sig om, vi har ju ändå några månader kvar, februari och mars, då det faktiskt kan röra sig ner så pass kall luft att vi kan få en sen vinter, säger Charlotta Eriksson.

Kallare i månadsskiftet

Redan till helgen och i början av nästa vecka drar nordvästliga vindar in med kallare luft.

– Men det kommer fortfarande vara plusgrader i Götaland på dagtid, säger Charlotta Eriksson.

Däremot har det inte varit milt överallt. Den sista veckan i januari drog kall luft in över nordligaste Sverige. Natten till i måndags uppmättes vinterns kallaste temperatur hittills i Karesuando i Norrbotten: minus 36,1 grader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons