Annons

Mindre pengar till årets sommarjobb

Regeringen lägger 100 miljoner kronor på sommarjobb för ungdomar. Det är ett mindre och smalare tillskott än i fjol.
Arbetsmarknad • Publicerad 10 april 2022
Hoppas på fler sommarjobb. Arkivbild.
Hoppas på fler sommarjobb. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Omkring 5 000-7 000 extra sommarjobb för ungdomar. Det hoppas regeringen uppnå med de extra 100 miljonerna som föreslås i vårändringsbudgeten.

Men det är mindre pengar än i fjol. Då hjälpte staten till med 180 miljoner kronor till kommunernas egna satsningar på sommarjobb. Orsaken är främst att arbetsmarknaden ser ljusare ut inför den här sommaren, nu när pandemin är över, enligt Eva Nordmark. I årets tillskott är bidraget därför smalare. Arbetsförmedlingen får i uppdrag att portionera ut pengarna till socioekonomiskt utsatta områden.

Annons

– Det här är riktat till områden där det behövs allra mest. Det handlar om att kunna ge ungdomar en första rad på cv:et, säger hon.

Preliminära beräkningar visar att fjolårets extra peng från staten gav drygt 10 000 sommarjobb i över 200 kommuner, enligt Eva Nordmark.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons