Annons
Insändare

Sluta förfölj Park Hermina - lös frågan!

Ska paragrafryttare, arkitekter och besserwissrar förstöra det Park Hermina byggt upp? Och varför? Är det avund för att herr och fru Hansson lyckats göra det tidigare sorgebarnet Byttan så populärt?
Publicerad 5 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ja visst blir man förbannad som Kalmarbo att i Barometern läsa om dessa turer kring skärmtaket på Park Hermina. Riktigt förbannad. Och vem man än pratar med låter det ungefär likadant: vad håller kommunens tjänstemän på med? Plötsligt har Park Hermina blivit ett villebråd som ska läggas ner och kanske förödmjukas. De ska krypa till korset för att de har gjort fel.

”Prata om ankdamm. Detta är ju otroligt pinsamt för Kalmar. Mycket dålig reklam.”, menar insändarskribenten när det gäller hanteringen av Park Hermina.
”Prata om ankdamm. Detta är ju otroligt pinsamt för Kalmar. Mycket dålig reklam.”, menar insändarskribenten när det gäller hanteringen av Park Hermina.Foto: Johanna Eriksson

Nu handlar det om bygglov, om byråkrati, om hot och böter på 200 000 kronor för att tältet bytts ut mot ett utfällbart skärmtak. Det är jakt.

Annons

Då tänker man – men lös detta. Visa att ni menar allvar med en dialog, och ge paret Hansson förutsättningar att fortsätta driva restaurangen. Och att alla dessa tusentals matgäster som strömmar till Park Hermina får fortsätta njuta av väldigt god mat, väldigt trevlig personal och bemötande – i sköna lokaler.

Nej, istället svingar man vidare, nu också från länsstyrelsen som åtalsanmält Park Hermina för fornminnesbrott. Ännu fler viktigpettrar visar sig och påtalar att det kan vara frågan om brott mot kulturarvet. Förundersökning har inletts, ojojoj – förundersökning av polisen!?

Det låter som ett mycket allvarligt brott som säkert ska utredas länge och väl och kosta oss skattebetalare en massa pengar.

Prata om ankdamm. Detta är ju otroligt pinsamt för Kalmar. Mycket dålig reklam.

Ett skärmtak utan bygglov till en restaurang, det är vad det handlar om.

Men 32 arkitekter, alltså är det ett skämt, har protesterat mot skärmtaket.

Protest mot att "byggnaden arkitektoniska värde förminskas". Och att byggnaden förfulas, inte minst då i riktning mot Kalmar slott.

Jojo, och Konstmuseet då?

Eller har arkitekterna någon gång spanat mot slottet från Kalmarsundsparken, eller kyrkogården? Då ser man dessa jättelika anskrämliga höga silor i betong i hamnen jämsides med medeltida torn och tinnar.

Någon arkitekt som klagat över byggnaderna i hamnen överhuvudtaget? Prata om förfulning av stadsmiljön i Kalmar!

Annons

Nu är det dags att sansa sig. Rådiga politiker på högsta nivå får gripa in och hitta en bra lösning, tillsammans med paragrafryttarna i både kommunen och på länsstyrelsen.

För inte vill vi väl att paret Hansson ska tappa sugen, förlora arbetsglädjen - och kanske till slut tvingas överlämna restaurangen till kommunen igen?

Irriterad Kalmarbo

Annons
Annons
Annons
Annons