Annons

Vattenfall slutar betala för räddningstjänst

Statliga Vattenfall slutar betala för Jokkmokks räddningstjänster, rapporterar
Samhälle • Publicerad 10 augusti 2022
Det statliga Vattenfall slutar betala för Jokkmokks räddningstjänster efter nästan 25 år, skriver Dagens Nyheter.
Det statliga Vattenfall slutar betala för Jokkmokks räddningstjänster efter nästan 25 år, skriver Dagens Nyheter.Foto: Pontus Lundahl/TT

I nästan 25 år har bolaget betalat 2,5 miljoner kronor per år till Jokkmokks kommun för räddningstjänsterna i byarna Vuollerim och Porjus. Byarna har byggts upp runt Vattenfalls vattenkraftverk i området.

Räddningstjänsten har gett beredskap till bolagets vattenkraftsanläggningar. I juni avslutades avtalet.

Annons

– Med tanke på vinsterna som plockas ut från naturen i Jokkmokk så borde man ge något tillbaka. Det är historielöst och skamligt av ett statligt ägt bolag, säger Henrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk, till DN.

Vattenfall sexfaldigade sin vinst i fjol. Bolagets tillförordnade vd Tord Eriksson säger att företaget erbjöd sig att trappa ner finansieringen under några år, något som kommunen inte gick med på.

– Det är inte vårt ansvar att bekosta räddningstjänsten i Jokkmokk, säger han till DN.

Eriksson säger att han kan förstå kritiken om miljöpåverkan, men poängterar att vattenkraften är viktig i omställningen till fossilfritt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons