Annons

Slovakiens premiärminister avgår

Slovakiens övergångsregering avgår. Det meddelar landets konservativa premiärminister Eduard Heger, som på söndagen lämnade in sin avskedsansökan.
Slovakien • Publicerad 7 maj 2023
Slovakiens premiärminister Eduard Heger talar vid en presskonferens tillsammans med Moldaviens president Maia Sandu och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj i mars. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Eduard Heger talar vid en presskonferens tillsammans med Moldaviens president Maia Sandu och Ukrainas dito Volodymyr Zelenskyj i mars. Arkivbild.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Beskedet kommer mot bakgrund av en politisk kris som utlöstes i december i fjol, då oppositionen med knapp majoritet avsatte Hegers koalitionsregering genom en misstroendeomröstning i parlamentet.

Heger har sedan dess lett en övergångsregering som styrt landet i väntan på valet den 30 september. I veckan fördjupades emellertid krisen när jordbruksminister Samuel Vlcan tillkännagav sin avgång. Detta sedan det uppdagats att Vlcans företag fått ett statligt bidrag på motsvarande drygt 15 miljoner kronor.

Annons

Under fredagen meddelade utrikesminister Rastislav Kacer att även han hade för avsikt att lämna regeringen, dock utan att uppge varför.

– Jag lämnar det till presidenten att försöka lotsa Slovakien fram till fria och demokratiska val med en övergångsregering, sade Heger på söndagen inför ett samlat pressuppbåd.

Den 46-årige partiledaren för det konservativa partiet Vanligt folk, har lett landet sedan den 1 april 2021.

Fakta: Slovakiens statsskick

Slovakien är en parlamentarisk och demokratisk republik med en regeringschef (premiärminister) och en statschef (president).

Premiärministern har den verkställande makten, medan presidenten främst har en symbolisk roll med begränsade befogenheter. Regeringen svarar inför parlamentet som består av 150 ledamöter.

Landet är sedan 2004 medlem i EU och Nato.

Slovakiens president är sedan 2019 Zuzana Čaputová. Hon är landets första kvinnliga president.

Eduard Heger ledde fram till misstroendeförklaringen i december 2022 en minoritetsregering bestående av tre partier.

Koalitionen bestod ursprungligen av fyra partier, men förlorade under hösten sin majoritet i parlamentet sedan Frihets- och solidaritetspartiet lämnat regeringssamarbetet.

Källa: Utrikespolitiska institutet, EU

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons