Annons

Slopad karensdag minskade smittspridningen

Förändringar i socialförsäkringen under pandemin har lett till minskad smittspridning. Det slår Försäkringskassan fast i en ny rapport som rapporterar om.
Coronapandemin • Publicerad 8 juni 2021
Att kunna stanna hemma redan första dagen vid symtom har lett till minskad smittspridning av coronaviruset, slår Försäkringskassan fast i en ny rapport. Arkivbild.
Att kunna stanna hemma redan första dagen vid symtom har lett till minskad smittspridning av coronaviruset, slår Försäkringskassan fast i en ny rapport. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Bäst effekt har bland annat ersättningen för karensdagen, utökad smittbärarpenning och att man kan stanna hemma längre utan läkarintyg.

Men Försäkringskassan har inte tittat direkt på smittspridningen utan antagit att ändringarna har haft effekt. I stället har de tittat på hur många personer som har använt sig av de olika anpassningarna i socialförsäkringen.

Annons

– Om fler har använt ersättningen och stannat hemma så har det sannolikt gjort att smittspridningen har begränsats. Vi antar att alla inte har ekonomiska möjligheter att stanna hemma om man blir sjuk väldigt ofta, säger Martin Hurtig, analytiker på Försäkringskassan som har skrivit rapporten, till Ekot.

Men även om det inte går att säga exakt hur mycket smittspridningen skulle ha minskat, är även statsepidemiolog Anders Tegnell, vid Folkhälsomyndigheten, övertygad om att ändringarna har haft stor effekt.

– Vår bedömningen är ju just det här att vara hemma när man har minsta symtom, att det kanske har varit ett utav de absolut viktigaste råden vi har gett, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons