Annons

Slog larm om isolerade barn för tio år sedan

Samhälle • Publicerad 7 juni 2019
Redan för tio år sedan larmade en rektor socialtjänsten om familjen i Skåne som inte lät sina barn gå i skolan. Arkivbild.
Redan för tio år sedan larmade en rektor socialtjänsten om familjen i Skåne som inte lät sina barn gå i skolan. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Nu kommer nya uppgifter om fallet med de barn i Skåne som i åratal isolerats i sitt hem av föräldrarna och aldrig gick i skolan. Rektorn på en skola som barnen skulle ha gått i slog larm till socialtjänsten redan för tio år sedan, rapporterar .

– Jag bad socialförvaltningen att göra ett hembesök hos familjen redan för tio år sedan, säger kvinnan som numera är rektor på en skola i en annan kommun i Sverige till tidningen.

Annons

Men något hembesök gjordes aldrig.

Fyra av den skånska familjens fem barn omhändertogs i augusti förra året av kommunen. En dom i kammarrätten slår fast att barnen under en längre tid har levt ett begränsat och isolerat liv.

När barnen omhändertogs saknade de grundläggande kunskaper i läs- och skrivförståelse och matematik. Barnen har aldrig gått i svensk skola utan ska ha undervisats i hemmet av föräldrarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons