Annons

Skytt i spårvagnsattack döms till livstid

Nederländerna • Publicerad 20 mars 2020
Blommor vid en spårvagnshållplats i Utrecht, efter attacken där tre personer dödades. Arkivbild.
Blommor vid en spårvagnshållplats i Utrecht, efter attacken där tre personer dödades. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

En man som sköt ihjäl tre personer på en spårvagn i nederländska Utrecht för ett år sedan döms till livstids fängelse.

Den 38-årige mannen klev ombord på en spårvagn den 18 mars förra året och öppnade eld mot människorna ombord. Ytterligare fem personer skadades.

Annons

Domstolen anser att dådet var en terrorhandling. Det skedde ett par dagar efter moskéattackerna i Nya Zeeland och mannen har försökt rättfärdiga det genom att måla upp en bild av en strid mellan muslimer och icke-muslimer. Den dömde beskrivs samtidigt som lågintelligent och det har konstaterats att han lider av en personlighetsstörning.

Under rättegången har 38-åringen inte svarat på frågor utan i stället skrikit, svurit, och spottat mot domarna samt angripit offrens anhöriga verbalt. Hans försvarsadvokat argumenterade för att mannen inte skulle dömas till livstids fängelse med tanke på hans funktionsnedsättning, men domstolen ansåg att han kunde hållas fullt ansvarig för sina handlingar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons