Annons

Strängare straff för våldtäkt föreslås

Minimistraffet för våldtäkt föreslås höjas från två till tre år. Men några av utredningens egna experter invänder mot att det blir oproportionerligt.
Brott • Publicerad 1 juni 2021
Skärpt straff för våldtäkt föreslås. Arkivbild.
Skärpt straff för våldtäkt föreslås. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild
Justitieminister Morgan Johansson (S). ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Utredaren, hovrättsrådet Göran Nilsson, lämnade på tisdagen över sina förslag till justitieminister Morgan Johansson (S).

I uppdraget ingick att se över straffen för olika sexualbrott. Trots att utredaren anser att Sverige redan har en sträng sexualbrottslagstiftning så läggs förslag om straffskärpningar fram.

Annons

Göran Nilsson uppger att det är motiverat utifrån hur kriminalpolitiken ser ut i riksdag och regering. Tre experter i utredningen anser dock att det inte finns behov för så stränga straff för våldtäkt.

– Det handlar om att det blir väldigt stränga straff för våldtäkt i vissa fall, det är det som de invänder mot, att skälen för att genomföra det inte är tillräckligt starka, säger Göran Nilsson.

Nödvändig jämförelse

I ett särskilt yttrande jämför experterna med minimistraffet för grov misshandel, som i dag ligger på ett år och sex månader. För detta krävs att våldet ska ha riskerat att döda offret, orsakat svår skada eller sjukdom eller på annat sätt varit särskilt brutalt.

Medan handlingar som klassas som våldtäkt kan handla om ofrivilliga moment i ett annars frivilligt samlag, eller kortvariga övergrepp, ibland bara med fingrarna, mot en berusad eller sovande person.

"Vi menar att denna jämförelse är nödvändig och vår uppfattning är att en höjning av minimistraffet för våldtäkt vore oproportionerlig i förhållande till motsvarande straff för misshandel", skriver experterna i ett särskilt yttrande.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är dock nöjd med förslaget.

– Jag glädjer mig över att utredaren varit lyhörd för politiken, säger han.

– Det är ett bra förslag. Våldtäktsbrottet är ett allvarligt brott och då måste lagstiftningen ser strängt på det.

"Följer samhällets syn"

Johansson tänker nu gå vidare med ett lagförslag till riksdagen.

– Det är klart att det alltid uppstår diskussioner om vad som är proportionerligt, säger han.

Annons

– Men jag vill ändå säga att det här följer samhällets syn på olika brott.

Utredningen föreslår, bland annat, även höjda straff för sexuellt övergrepp. Ministraffet föreslås höjas till sex månaders fängelse. För grovt sexuellt övergrepp föreslås minimistraffet höjas från sex månader till ett år. Ett nytt brott införs också – grovt sexuellt ofredande.

Utredaren bedömer att de föreslagna straffskärpningarna innebär ökade kostnader för kriminalvården på 323 miljoner kronor per år.

Webbkamera och chatt

Dessutom föreslås skärpt lagstiftning när det gäller sexuellt utnyttjande över till exempel internet, via webbkamera eller chatt, där inte gärningsmannen direkt deltar.

– Det kan vara att barn förmås begå de sexuella handlingarna på sig själv för att sedan skicka över film till gärningsmannen, säger Morgan Johansson.

Sådant agerande är inte straffritt nu, men genom förslaget kan det straffas hårdare än i dag. Nu kan det bedömas som utnyttjande av barn för sexuell posering. Förslaget innebär att agerandet även kan straffas som sexuellt övergrepp eller våldtäkt.

Utredningen föreslår också att böter tas bort ur straffskalan vid sexköp.

Fakta: Skärpta straff

En statlig utredning föreslår flera straffskärpningar för sexualbrott.

Minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn föreslås höjas från två år till tre år.

Minimistraffet för våldtäkt som är mindre grov höjs till fängelse i sex månader.

Minimistraffet för grovt sexuellt övergrepp höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Sexuellt ofredande ska delas upp i ett brott mot personer över 15 år och ett brott mot barn under 15 år. Böter tas bort ur straffskalan vid barn under 15 år.

Grovt sexuellt ofredande – med en straffskala på fängelse sex månader till fängelse tre år – införs.

Våldtäkt, sexuellt övergrepp, våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn ändras så att även övergrepp som sker på distans och där gärningsmannen inte tagit del av övergreppet i realtid ska vara straffbara.

Minimi­straffet för köp av sexuell tjänst ska höjas från böter till fängelse.

Källa: 2020 års sexualbrottsutredning

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons