Annons

Skräcken i OS-kvalet: Japans trepoängsskytte

I kväll inleder basketlandslaget OS-kvalet mot Japan.
Nyckeln till framgång är att få stopp på motståndarnas trepoängsskytte.
Basket • Publicerad 6 februari 2020
Förbundskapten Marco Crespi under en träning inför OS-kvalet.
Förbundskapten Marco Crespi under en träning inför OS-kvalet.Foto: Claudio Bresciani / TT

Sverige möter i tur och ordning Japan, Kanada och Belgien i OS-kvalet som i kväll inleds i Oostende. Landslaget har kartlagt Japan – och det är ingen tvekan om vad som är de asiatiska mästarinnornas främsta hot.

– Vi har kollat lite video och de spelar en annorlunda basket. De är kortare, men extremt snabba och skjuter mycket. När de spelade mot Australien (i november) satte de åtta trepoängare i första perioden, säger Sveriges landslagsveteran Louice Halvarsson.

"Måste vara redo"

Annons

Blågult är därmed förvarnat om vad som väntar i Versluys Dome i den belgiska kuststaden i kväll.

– Vi måste vara redo att spela mot den här typen av basket. Vi kan glömma att stora spelare försvarar mot stora spelare. Alla måste spela försvar mot den spelare som är närmast, säger förbundskapten Marco Crespi.

Italienaren tog över landslaget så sent som i höstas då det blev segrar i de två EM-kvalmatcherna mot Israel och Montenegro. Inför den här veckans OS-kval har det funnits ont om tid att träna med hela truppen på plats. Många spelare anslöt sent till uppladdningen i Södertälje från sina europeiska proffsklubbar.

– Vi har bara haft några dagar och det är inte det bästa för att hinna planera och bygga något. Det är ett galet landslagsfönster, men det är bara att sluta tänka på det nu. Det finns inga ursäkter, säger Crespi, som kan bli historisk genom att bli först att leda ett svenskt damlandslag till OS-turneringen i basket.

Underdog

Japan deltar i kvalet trots att man som värdnation i OS redan är kvalificerat för spelen i Tokyo. Utöver Japan finns två platser på spel i gruppen och Sverige är klar underdog.

Kanada är rankat fyra i världen, Belgien nia och Japan tia. Sverige ligger som jämförelse 22:a på världsrankningen.

– Vi har ingenting att förlora, säger Louice Halvarsson.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons