Annons

Skövla inte Tallhagsskogen

Kalmar kommun går ut med att man ska vara en grön kommun och så har jag själv träffat kommunens friluftsutvecklare som sa att ett mål är att det ska finnas natur som är tillgänglig för alla.
Publicerad 11 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag fick höra detta kunde jag inte vara tyst och frågade hur kommunen tänker när de ska avverka Tallhagsskogen som ligger väldigt centralt och tillgänglig för alla. Det rimmar väldigt dåligt med att vara en grön kommun och ha ett mål att det ska finnas natur tillgänglig för alla.

Jag är fritidspedagog, idrottslärare, aktiv inom friluftsfrämjandet och tycker om idrott av alla de slag. Att jag berättar detta är för jag förstår att det behövs fler planer åt fotbollen men tycker ändå att den där skogen behövs bevaras av så många fler skäl.

Tallar. Vassallgatan. Tallhagsskogen.
Tallar. Vassallgatan. Tallhagsskogen.
Annons

Den skogen är guld värd för skolorna, fritids och förskolorna i närheten som bedriver undervisningen där på olika sätt. Men också får för våra barn och för alla andra som vill komma ut i en riktig skog utan att behöva åka till Värsnäs.

Kommunen skövlar träd vid exempelvis Kungsgårdsvägen för att bygga hus och säger att de ska göra grönområde och plantera träd. Men det blir ingen skog av det! Det är som en sa " Vet dom hur länge det tar innan ett träd är färdigvuxet!?"

Det byggs multiarenor och lekplatser för miljoner men den bästa och nyttigaste lekplatsen ska skövlas, skogen! Läser att svenska barn sitter still nio timmar per dag och att Nordiska ministerrådet konstaterade att svenska barn och ungdomar rör sig minst i Norden. Det är skrämmande siffror!

Då blir man extra glad när ett barn kom fram till mig och berättade att hen skulle vara med en kompis och att de skulle gå till skogen. Jag frågade om det var Tallhagskogen de skulle till och det var det.

Dessutom mår både stora och små allt mer psykiskt dåligt i vårt samhälle idag. Enligt forskningen är skogen rena medicinen, både fysiskt och psykiskt. Exempelvis reducerar den stress, stärker immunförsvaret, ökar förmågan att koncentrerar sig, minskar risken för sjukdomar m.m. Läste om Skogsbad och det är en metod för att stilla själen och som kommer från Japan.

Det jag vill med denna insändare är att visa på att det finns många och viktiga skäl att tänka till ordentligt innan ni avverkar ännu mer träd och skog. Det pratas dessutom nu om att det är viktigt att behålla skog, träd, ur miljösynpunkt och slår ni upp LGR, Läroplanen, får ni ytterligare anledning att behålla skogen.

Tallhagskogen behöver behållas som den är!

Naturälskaren

Annons
Annons
Annons
Annons