Annons

Skottpeng på skarv lockar jägare

Skarven ses av många som ett stort problem i Stockholms skärgård, men få har velat jaga skarv. Nu har skottpeng fått fart på jakten, rapporterar .
Djur • Publicerad 1 september 2022
Nu lever skarvarna i Stockholm farligt. Arkivbild.
Nu lever skarvarna i Stockholm farligt. Arkivbild.Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

– Det har varit ett jättestort intresse. Folk har ringt från hela landet, säger Peter Berggren, ordförande för Sveriges Organiserade Fiskeguider (SOF).

En vuxen skarv kan äta upp emot ett kilo fisk om dagen och det påverkar fiskbeståndet. SOF beslutade därför att ta en stor del av sin budget för fiskevård till skottpengar för skarv. De ger 20 kronor per skjuten skarv, men flera privatpersoner har hört av sig och velat skänka pengar så nu är priset 50 kronor per fågel.

Annons

I Stockholms län får 1 900 skarvar skjutas fram till den 31 mars 2023. Tidigare år har kvoten inte fyllts men i år har redan 1 649 skarvar skjutits.

– Vi vill inte utrota skarven utan få till en bra förvaltning. Då tänkte vi att skottpengar blir en bra morot för jägarna att komma i gång och jaga där det verkligen behövs, säger Peter Berggren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons