Annons

Stolt Sturgeon hoppas på framtid i EU

Brexit 2019 kan följas av "scoxit" 2020, om inte Skottland får gehör för sina åsikter hos regeringen i London.
De styrande i norr känner sig överkörda av England.
Storbritannien • Publicerad 11 juni 2019
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon talar på tankesmedjan EPC i Bryssel.
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon talar på tankesmedjan EPC i Bryssel.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Kiltar i mängd fladdrar runt i Bryssel när tusentals inresta skottar gör sig redo för ännu en kvalfylld afton för sitt fotbollslandslag.

Alla har dock inte kommit för EM-kvalmatchen mot Belgien. Regionala regeringschefen Nicola Sturgeon lovar visserligen att "noga notera resultatet", men är främst på plats för att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och brexitförhandlaren Michel Barnier.

Annons

Sturgeon och den skotska regeringen är starkt emot brexit och vill gärna markera det i Bryssel.

– Vi gillar idén om självständiga länder som samarbetar för det gemensammas bästa. Vi vill fortsätta att bidra. Alla organisationer har sina brister, men det finns en idealism i EU-projektet som tilltalar oss väldigt starkt i Skottland, hävdar Sturgeon inför en fullpackad åhörarsal hos tankesmedjan EPC.

Scoxit 2020?

Många inom Sturgeons nationalistparti, SNP, har en kluven inställning till brexit. Å ena sidan vill man helst inte lämna EU och absolut inte genom ett avtalslöst utträde. Å andra sidan har hela brexithärvan fått missnöjet med London och engelsk nationalism att öka ännu mer bland den skotska befolkningen.

– Brexit har fått många i Skottland att ifrågasätta hur Storbritannien fungerar. UK (Förenade kungariket) ska vara ett partnerskap mellan jämlikar – men så är det inte. Det skotska folkets åsikt ignoreras, säger Sturgeon, som räknar med en ny folkomröstning om skotsk självständighet "någon gång mot slutet av nästa år".

När Skottland senast röstade om självständighet, hösten 2014, var ironiskt nog EU-medlemskapet något som fick många att rösta nej. Oron var annars stor för att ett lämnande av Storbritannien skulle innebära att Skottland också måste lämna EU, i väntan på förhandlingar om ett EU-inträde som eget land.

"Djupare förståelse"

Den gången ville inte någon i Bryssel ge några löften till Skottland, av rädsla för att stöta sig med London. Nu tycker sig Nicola Sturgeon emellertid märka en helt ny attityd bland både EU-länder och EU-folk.

– Många inom institutionerna och i olika medlemsländer har efter brexit fått en djupare förståelse för varför Skottland vill bli självständigt och vilka fördelarna skulle vara. Det är något som Skottland på sätt och vis har förtjänat genom att bevisa att vi vill vara en konstruktiv och positiv partner, hävdar den skotska regeringschefen.

Att opinionsmätningar för tillfället ger en svag ledning för nej-sidan i en eventuell folkomröstning, med 51 procent mot 49, är inget som oroar henne.

– Det är inom felmarginalen. Och jämför man med senast, då vi 2012 drog i gång kampanjen (inför 2014) med ett stöd på 30 procent och sedan slutade på nästan 45, så ser jag tämligen fram emot att den här gången inleda kampen på 49, säger Nicola Sturgeon i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons