Annons

Skolmyndigheter får förstärkning

Politik • Publicerad 8 november 2022
Många ärenden kommer till Skolinspektionen och Skolväsendets överklagandenämnd. Arkivbild.
Många ärenden kommer till Skolinspektionen och Skolväsendets överklagandenämnd. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skolinspektionen och Skolväsendets överklagandenämnd föreslås få en förstärkning i nästa års budget med totalt åtta miljoner kronor. Pengarna ska gå till att kapa handläggningstider.

Skolväsendets överklagandenämnd tar emot överklaganden från elever och föräldrar om till exempel åtgärdsprogram eller skolplacering. Ärendena har stadigt blivit fler de senaste åren, och för att minska väntetiderna för familjerna föreslår regeringen att nämnden får en förstärkning på fyra miljoner kronor från och med 2023.

Annons

Ett av Skolinspektionens uppdrag är att granska och besluta om friskoleetableringar eller utbyggnad av friskoleverksamhet. Även för detta behövs mer resurser och Skolinspektionen tilldelas fyra miljoner kronor extra från och med nästa år.

Skolväsendets överklagandenämnd sorterar under Skolinspektionen, men är en egen myndighet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons