Annons

Skolkompisens pappa: "Gråten satt i halsen"

Morgonen efter att en pojke i 15-årsåldern knivskurits till döds samlas flera personer vid platsen. En av dem, Henrik, är pappa till en pojke i samma ålder.
– Jag ville bara se om det var verkligt.
Brott • Publicerad 9 juni 2023
Blommor vid platsen där en tonårspojke dödades under torsdagskvällen i Älvsjö.
Blommor vid platsen där en tonårspojke dödades under torsdagskvällen i Älvsjö.Foto: Henrik Montgomery/TT

Henrik ställer sig nära för att läsa på korten vid blommorna och ljusen. Han berättar att hans son gick i samma skola som pojken och att den planerade vårbalen som skulle ägt rum på torsdagskvällen blev inställd.

– Jag halvkände killen också för han spelade fotboll med sonen lite, så det här kom väldigt nära helt plötsligt, jag är jättetagen. Han var en så jävla busrolig kille. Jag vet inte vad som hänt i det här fallet, men det spelar ingen roll, det här ska inte hända.

"Gråten satt i halsen"

Annons

När barnen fick lämna skolan under torsdagskvällen lät de sonen sova hos en kompis så att vännerna skulle få vara tillsammans efter händelsen.

TT: Hur mår din son i dag?

– Han mår jättedåligt. Det är klart att det är nära för honom även om man bara spelar lite fotboll ihop. Så gråten satt i halsen men jag misstänker att tårarna inte kommer inför pappa. Men vi kommer kunna prata om det senare, säger Henrik.

Vill se ett samspel

Han reflekterar kring den senaste tidens knivdåd där unga varit inblandade och säger att det känns som att samhället håller på att tappa greppet om något han inte riktigt vet hur han ska benämna.

– Det här låter töntigt men man är ju svensk så jag vill se en kommission, det måste vara ett samspel mellan skola, social, politiker och så vidare. Det känns som att vi är lite flata och låter det passera. Har vi verkligen ett socialt skyddsnät här i Sverige? Ja, för vita, privilegierade män kanske.

Än finns inga uppgifter om motivet till dådet. En pojke i 15-årsåldern är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons