Annons

"Skog av pålar" tros vara vikingatida försvar

Historia • Publicerad 6 juni 2021
En lång korridor av undervattenspålar har upptäckts i Karlskrona. De tros vara från vikingatiden. Arkivbild.
En lång korridor av undervattenspålar har upptäckts i Karlskrona. De tros vara från vikingatiden. Arkivbild.Foto: Ludvig Thunman/TT

I vattnet i Lyckebyfjärden utanför Karlskrona har en flera hundra meter lång "skog" av pålar upptäckts, rapporterar P4 Blekinge.

Marinarkeologer som har dykt vid dem förmodar att det är en så kallad pålspärr – ett undervattensförsvar mot angripande fartyg – som upprättades på vikingatiden. Den sträcker sig över inloppet mellan Hästö och Verkö.

Annons

– När vi kom ner vid det första dyket var det helt fantastiskt. Man såg hela botten full med de här pålarna som sticker upp. Det är en fyra, fem meter bred korridor som är flera hundra meter lång, säger arkeologen Jim Hansson till radion.

Han noterar att det finns fler kända och mer sentida pålspärrar i samma vatten, där det är "exakt samma företeelse fast tusen års skillnad". De nyupptäckta pålarna ska dateras mer exakt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons