Annons

Många döda i Virginia-skjutning

Minst tolv personer har skjutits till döds i Virginia, USA.
Efter en långdragen skottväxling med polis sköts gärningsmannen. Han avled senare av sina skador.
USA • Publicerad 1 juni 2019
Lokal polis arbetar tillsammans med FBI vid ingången till den byggnad där skjutningen ägde rum.Foto: L Todd Spencer/AP/TT

Skjutningen inträffade vid arbetsdagens slut i en byggnad som tillhör de lokala myndigheterna i delstatens största stad.

Gärningsmannen, beskriven som en anställd som jobbat inom kommunal verksamhet i många år, gick in i byggnaden och började omedelbart skjuta urskiljningslöst mot allt och alla i lokalen, uppger polischefen James Cervera.

Annons

Vapnet var en pistoltyp av kaliber 45 med ljuddämpare, och gärningsmannen laddade om flera gånger.

Polis skadad

Han dödade tolv personer och ytterligare minst fyra vårdas på sjukhus efter dådet. De skadades tillstånd är inte känt. En polis finns bland de skadade, hans liv räddades av en skottsäker väst.

– Det här är den värsta dagen i Virginia Beachs historia. De som drabbats är våra vänner, medarbetare, grannar och kollegor, säger borgmästaren Bobby Dyer på en presskonferens.

Fyra poliser kunde lokalisera vilken våning gärningsmannen befann sig på genom att följa ljudet från hans skott. Efter en längre skottväxling med polisen sköts gärningsmannen och avled sedan av skadorna när han fördes ut ur byggnaden.

– Under den här skottlossningen kunde poliserna stoppa personen från att orsaka mer blodbad i byggnaden, säger Cervera.

Oklart motiv

Flera verksamheter ryms i myndighetsbyggnaderna i området, bland annat polisen, skriver USA Today.

Närmare uppgifter om varför mannen genomförde sitt dåd, och hur det hela gick till, är osäkra. Under kvällen florerade flera rykten och olika medier spred motsägelsefulla uppgifter.

– Just nu har vi många frågor. Frågan "Varför?" får komma senare, just nu har vi fler frågor än svar, säger James Cervera.

FBI kommer att hjälpa polisen i utredningsarbetet.

Ungefär 450 000 människor bor i staden Virginia Beach, som ligger drygt 30 mil sydost om Washington.

Enligt Washington-baserade organisationen Gun Violence Archive är fredagens dåd den 150:e masskjutningen med minst fyra döda i USA i år – alltså ett sådant dåd varje dag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons