Annons

Hotade med sprängmedel – sköts av polis

Mannen uppträdde hotfullt inne på Malmö centralstation och påstod att de två väskor som han bar på innehöll vapen och sprängmedel.
När polisen kom fram sköt de honom i benen och sprängde sönder hans väskor. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt olaga hot.
Brott • Publicerad 10 juni 2019
En man har blivit skjuten av polis på Malmö centralstation efter att ha uppträtt hotfullt och sagt att han hade vapen och sprängmedel i sina väskor. Bombtekniker kallades till platsen och sköt sönder väskorna.Foto: Johan Nilsson/TT

– Händelseförloppet blev så pass hotfullt att polismännen kände sig trängda. Det är en polisman som det i läget avlossar vad vi kallar verkanseld, säger kommenderingschef Per-Olof Söyseth vid en presskonferens.

Mannen, som bedöms vara i medelåldern, skottskadades i båda benen och vårdas på sjukhus. Polisen ska ha skjutit två eller tre skott.

Sköt sönder väskorna

Annons

Den hotfulle mannen påstod att hans två väskor innehöll både skjutvapen och sprängmedel. Detta ledde till att stationen utrymdes och bombtekniker kallades till platsen.

– Så småningom valde bombskyddet att skjuta sönder väskorna, säger Per-Olof Söyseth.

Polisen tror sig kunna utesluta att väskorna innehöll vapen eller något annat farligt, men det är ännu inte helt klarlagt vad de innehöll. Innan ett terrordåd kan uteslutas kommer teorin att finnas med i utredningen.

– Men vi har ingenting i dagsläget kring honom och hans yttrande som tyder på det (ett terrorbrott), säger kommenderingschefen.

Mannen anhölls senare misstänkt för grovt olaga hot.

Han har själv uppgett vem han är men hans identitet har ännu inte kunnat bekräftas. Polisen har hittat flera olika identitetshandlingar bland hans tillhörigheter. Det har även gjorts flera husrannsakningar och kontroller av fordon. Mannen har inte varit samarbetsvillig i förhör.

– Den hotfullhet som han redan visade nere på centralen, den har fortsatt sedan efter att han frihetsberövades, säger Per-Olof Söyseth.

"Omfattande efterutredningar"

Det var flera privatpersoner och väktare som larmade om den hotfulle mannen vid 10-tiden. Om utomstående riskerade att skadas av polisens skott är oklart.

– Det kommer vi att titta på. Alltid när man avlossar ett tjänstevapen kommer det att ske omfattande efterutredningar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

Avspärrningarna kring Malmö C hävdes strax efter klockan 15 och trafiken kunde börja rulla igen. Polisen kommer att vara närvarande på flera platser i Malmö under dagen.

– Det skapar trygghet och visar att vi finns där ute för allmänheten, säger lokalpolisområdeschef Andy Roberts på presskonferensen.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons