Annons

Skellefteå bröt svit – vann derby på hemmais

Hemma bra men borta bäst – så har det sett ut i prestigemötena mellan Luleå och Skellefteå i flera år. Men efter åtta raka bortasegrar i det heta norrderbyt bröt Skellefteå den sviten när man vann på hemmais med 4–1.
Ishockey • Publicerad 11 februari 2020
Skellefteå besegrade Luleå med 4–1.
Skellefteå besegrade Luleå med 4–1.Foto: Erland Segerstedt/TT

Stenhårt och disciplinerat arbete genom hela matchen var segerreceptet. Bakom hemmasegern låg också en annan bruten svit, Joakim Lindströms långa måltorka.

Sedan slutet av november hade lagets stora stjärna inte hittat rätt en enda gång. Nu kom två mål från Lindströms klubba, det första betydde 1–0 och var en ljudlös projektil som direkt efter en vunnen tekning susade in över Luleåmålvakten Joel Lassinanttis vänstra axel i slutet av den första perioden.

Annons

Joakim Lindström gjorde också matchens sista mål när han i slutet skickade in 4–1 i tom kasse.

– Skönt att göra mål, men har inte tänkt så mycket på att det gått ett gäng matcher sedan sist. Tycker det var tätt och jämnt. Vi var verkligen sugna på att vinna mot dem här hemma, säger Lindström.

Blekare än vanligt

SHL:s nordligaste derbyn är alltid heta och intensiva tillställningar som bortalaget vinner till slut. Så har det varit fram till nu.

Skellefteås senaste hemmaseger mot Luleå ligger nästan två och ett halvt år bakåt i tiden. Den här gången verkade laget ha bestämt sig för att få slut på den långa förlustraden och ta en hett efterlängtad trepoängare.

Efter sin långa segerrad i vinter var Luleå nu också blekare än vanligt. En hårresande miss i början av mittenperioden bäddade för 2–0.

Skellefteå kunde bryta en passning på egen blålinje och samtidigt som samtliga Luleåspelare var på väg att byta kom tre Skellefteåspelare ensamma mot Joel Lassinantti.

Några snabba passningar lurade Luleåmålvakten totalt och Andreas Wingerli kunde iskallt slå in 2–0. Även Wingerli blev tvåmålsskytt genom sitt 3–0-mål i numerärt överläge mitt i slutperioden.

"Skönt"

– Tycker vi spelar solida 60 minuter. Bjuder inte på så mycket och när vi får chanser gör vi mål, säger Wingerli, som också försöker att hitta en förklaring på att bortalaget alltid brukar vinna derbymatcherna:

– Bortalaget har inte lika mycket press på sig. Skönt att vi kunde bryta den trenden nu, säger han.

Stor del i segern hade, som så ofta förr, Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall.

Annons

– Det är en otrolig trygghet med honom i mål. Han tar det han ska och mycket till, säger Wingerli.

Luleå är utan tvekan säsongens lag så här långt i SHL. Den här matchen var man det inte. Det hjälpte inte att Luleåbacken Erik Gustafsson på slutet hittade rätt med ett skott från blålinjen, Skellefteås hemmaseger var aldrig hotad.

– Surt att de skulle bryta trenden i dag, det hade vi tänkt göra i nästa match, säger Luleås lagkapten om att bortalaget oftast vinner dessa möten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons