Annons

Skatteåterbäring julafton för bedragare

Prisa gud – nu kommer skatteåterbäringen! Men det är även julafton för bedragarna.
Ekonomi • Publicerad 3 juni 2019
Skatteverket varnar för bluffmejl och falska SMS som ser ut att vara från Skatteverket. Arkivbild.
Skatteverket varnar för bluffmejl och falska SMS som ser ut att vara från Skatteverket. Arkivbild.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Under de kommande dagarna får 2,7 miljoner svenskar dela på drygt 23 miljarder kronor, utbetald från Skatteverket.

Men skatteåterbäringstider är också lika med högsäsong för bedragare, varnar Skatteverket. Myndigheten går nu ut med en varning på sin hemsida om att det kan förekomma falska mejl och sms i olika varianter där det ser ut som att det är Skatteverket som är avsändare.

Annons

– Vi ser att det blir vanligare och lättare att nå fram med bedrägerier just när det är deklaration och skatteåterbäringstider. Många kanske tänker att det är rimligt att det då kommer ett mejl eller sms från Skatteverket, säger Pär Rylander, säkerhetschef på Skatteverket till TT.

Det rör sig om mejl och sms där mottagaren exempelvis uppmanas att lämna ifrån sig kontouppgifter. Men Skatteverket frågar aldrig efter kontouppgifter på det sättet.

– Vi märker att bluffmejlen har blivit bättre och mer välgjorda än tidigare och därför är det ännu svårare att urskilja dem som bedrägerier.

Rådet från myndigheten är att inte klicka på länkar, öppna bifogade bilagor eller att svara på meddelandena om du misstänker att det är falskt och i stället radera det.

Skatteverket ber endast om kontouppgifter via sina e-tjänster som nås efter inloggning med e-legitimation.

– Om man har fått ett bluffmejl eller sms behöver man inte höra av sig till Skatteverket om detta. Om man däremot känner sig väldigt utsatt eller orolig över något ska man självklart höra av sig till polisen och göra en anmälan, säger Pär Rylander.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons